OD 209 PREDIZBORNIH OBEĆANJA: Vijeće ministara BiH ispunilo tri posto

U ovo predizborno vijeme, političari su spremni obećati svašta, ali to uglavnom ne ispunjavaju. Najvažnije je, ipak, dobiti izbore.

  • Politika

  • 18. Sep. 2022  

  • 0

U ovo predizborno vijeme, političari su spremni obećati svašta, ali to uglavnom ne ispunjavaju. Najvažnije je, ipak, dobiti izbore.

U državi kao što je Bosna i Hercegovina ekonomija bi trebalo da bude na vrhu piramide predizbornih prioriteta. Ali nije. Kvalitet života građana najbolje pokazuje koliko se političari njome bave. Ili, gdje ti mnogo obećavaju, malu torbu ponesi.

U odnosu na predizbornu kampanju prije četiri godine, nije se mnogo odmaklo. Od ekonomskog procvata, niti dvostrukog povećanja plata nismo mnogo vidjeli. Slični, nekreativni predizborni slogani i ove godine, bude sumnju da se, ni ovog puta, neće mnogo promijeniti. Monitoringom predizbornih obećanja 2018. godine bavio se i portal Istinomjer. Savjet ministara dao je tada 209 predizbornih obećanja. Svega tri odsto je ispunjeno.

“To je, otprilike, pet obećanja koja su ispunjena u potpunosti. Možemo reći da su to neka obećanja koja bi bila ispunjena i da se nije nešto radilo”, rekao nam je Dalio Sijah sa portala Istinomjer.

Vrijedni nisu bili ni državni delegati i poslanici, te su za nepune četiri godine zasjedali oko 40 radnih dana i usvojili 16 zakona. Aktuelni parlamentarci time su najmanje efikasni od svih osam postratnih saziva. Zanimljivo je da se to nije odrazilo na njihova primanja, koja su pet puta veća od prosječne plate građana i za koje je izdvojeno vrtoglavih 12 i po miliona KM. Zbog toga je bivši član CIK-a Vehid Šehić predložio visokom predstavniku da do prekida političke blokade, ukine njihova novčana primanja.

Četvorogodišnji period obilježio je i potpuni zastoj na ključnim reformama i ispunjavanju prioriteta na putu ka članstvu u EU.

Naravno, oni koji su na vlasti posljednje 4 godine, napadaju statistiku koja pokazuje da je polovina ranijih obećanja ostala neispunjena.

“Kako ja ne znam za to, da postoje odjednom… Ko ste vi da nas ocjenjujete? Nas ocjenjuje narod, baš nas briga šta vi govorite”, riječi su predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Koliko je državna vlast radila na unapređenju standarda građana, najbolje pokazuje izvještaj Ujedinjenih nacija za ovu godinu, gdje je BiH prva u svijetu na listi sa najvećim smanjenjem broja stanovnika. U posljednjih osam godina, gotovo pola miliona ljudi zalupilo je vrata svoje domovine za sobom.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...