LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE POZVALA VUČIĆA DA PREKINE SARADNJU S DODIKOM: "Njegovi stavovi su ravni s idejama fašističke ideologije 20. vijeka"

Portparol LSV Aleksandar Marton ukazao je u saopštenju za javnost da u nizu opasnih stavova koje iznosi Dodik, posljednjih dana je više puta naglasio da nema zajedničkog života hrišćana i muslimana, i da Srbi i Bošnjaci ne mogu ići u iste škole.

  • Regija

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 5

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i sve predstavnike vlasti da prekinu saradnju sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, jer je njegova politika uperena protiv mira i stabilnosti u regionu.

Portparol LSV Aleksandar Marton ukazao je u saopštenju za javnost da u nizu opasnih stavova koje iznosi Dodik, posljednjih dana je više puta naglasio da nema zajedničkog života hrišćana i muslimana, i da Srbi i Bošnjaci ne mogu ići u iste škole.

Ovi stavovi su u ravni sa idejama protagonista fašističke ideologije 20. vijeka, a u velikoj mjeri podsjećaju na politiku rasne segregacije. Dodik ovakvim narativom samo destabilizije Bosnu i Hercegovinu, koja je prije samo četvrt vijeka izgubila sto hiljada građana u bezumnom ratu, naveo je Marton.

On je ukazao da oe opasne Dodikove riječi mogu uticati i na destabilizaciju odnosa u Srbiji, jer i u njoj, posebno u Sandžaku i Preševskoj dolini, zajedno žive hrišćani i muslimani, pa se te izjave mogu odnositi i na njih.

Da ne govorimo o multietničkoj i višekonfesionalnoj Vojvodini, koja je baš ovakva kakva jeste bogatstvo ne samo Srbije već i čitave Evrope, istakao je Marton.

Prema njegovim riječima, poprilično je jasno da zaoštravanje odnosa u ovom regionu odgovara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu, pa se u svjetlu toga može gledati i na današnju Dodikovu posjetu zvaničnom Kremlju.

Država Srbija ne smije biti talac politike opasnog ekstremiste kakav je Milorad Dodik. Saradnja sa njim mora biti prekinuta“, zaključio je Marton.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...