DODIK "IMA INFORMACIJE": Rusija će podržati produženje EUFOR misije Althea u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da ima informacije iz Rusije da će se produžiit misija Althea u BiH pri EUFOR-u.

  • Politika

  • 21. Sep. 2022  21. Sep. 2022

  • 2

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da ima informacije iz Rusije da će se produžiit misija Althea u BiH pri EUFOR-u.

Naglasio je da “će Republika Srpska ostati u fokusu pažnje i na najvišem nivou u vezi s razgovorima u UN-u” kada je u pitanju produženje misije Althea u BiH.

Dodik je na svom “Instagram” profilu objavio ovu informaciju.

“Zatražio sam od predsjednika Vladimira Putina da Rusija podrži produženje ove misije u obliku u kojem je i do sada bila prisutna, s čime se on složio, navodeći da ruska strana neće praviti problem ukoliko ne bude nekih skrivenih namjera o proširenju mandata”, rekao je Dodik.

Podsjetimo i to da je Dodik prije posjete Rusiji najavljivao da će sa Putinom razgovarati i o produženju misije Althea. Može se reći da je insistirao na tome jer je i sam svjestan da će, ukoliko se misija ne produži, NATO trupe biti raspoređene u BiH što njemu nikako ne ide u prilog niti to podržava.

Na sastanku Dodik-Putin podsjećamo, Putin je pohvalio Dodika da je prijatelj Rusije, a Dodik se pohvalio da je zaslužan za održavanje nogometne utakmice BiH-Rusija.

Jučerašnji sastanak Dodika sa Putinom u Moskvi održan je u jeku predizborne kampanje, a netom prije održavanja Općih izbora u BiH 2. oktobra. Mnogi analitičari smatraju da je otišao u Rusiju kako bi dobio podršku od ruskog predsjednika što je i sam Dodik u jednoj od svojih izjava potvrdio.

Također, mnogi su osudili njegovu posjetu Rusiji, zemlji, kojoj je skoro cijeli svijet uveo sankcije zbog invazije na Rusiju.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...