ANGELINA JOLIE PODRŽALA ŽENE IRANA: Ne treba im nadzor nad njihovim moralom i tijelima, treba im sloboda

Dobitnica Oscara na Instagramu je podijelila nekoliko fotografija snimljenih na ulicama Irana, podižući svijest o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku.

  • Svijet

  • 29. Sep. 2022  

  • 0

Glumica Angelina Jolie ukazala je na proteste koji traju u Iranu nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula pošto je privedena zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Dobitnica Oscara na Instagramu je podijelila nekoliko fotografija snimljenih na ulicama Irana, podižući svijest o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku.

- Poštovanje hrabrim, prkosnim, neustrašivim ženama Irana. Svima onima koje su preživjele i odupirale se decenijama, svima koje danas izlaze na ulice, Mahsi Amini i svim mladim Irankama poput nje. Ženama ne treba nadzor nad njihovim moralom, preodgajanje njihovih umova ili kontroliranje njihovih tijela. Potrebna im je sloboda da žive i dišu bez nasilja i prijetnji – napisala je Jolie.

Podsjetimo, Mahse Amini preminula je 16. septembra nakon što ju je na protestima uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

(Faktor.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...