BIVŠA ŠEFICA HRVATSKE DIPLOMATIJE VESNA PUSIĆ: "Crna Gora još ima šansu da nastavi i završi put u EU"

Smatra da Srbija jednog dana treba da postane dio Evrope, ali da je jedini način da se to dogodi da sve ostale države iz okruženja počnu napredovati ka EU, a da Vučić to ne opstruira.

  • Regija

  • 01. Okt. 2022  01. Okt. 2022

  • 0

Naš region nije više u fokusu svjetske i američke pažnje jer su je preuzele neke druge teme. Zato šalju posebne emisare da srede situaciju kod nas. Sve je bilo spremno da Crna Gora završi svoj put prema članstvu u EU, ali svjetski zvaničnici smatraju da je ona najednom izgubila interes, što nije tačno, već je ruski uticaj preko nove vlade zakočio taj projekat, ocijenila je bivša šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić, u emisiji “Hej Sloveni”, Gradske RTV.

Smatra da zbog aktuelnih kriza nije za očekivati da se SAD koncentriše sada na našu regiju, ali da svakako sami moramo donijeti određene odluke i nastaviti put ka EU.

Crna Gora će, ocjenjuje Pusić, na kraju doći do toga da ide na izbore i onda će izabrati vladu koja će je vratiti na Evropski put.

“Na čudan način Amerika ima potencijalno mogućnost snažnijeg uticaja, ali Evropa bolje razumije probleme sa kojima se Zapadni Balkan susreće. Britanci, kao saveznici proevropskih snaga u regiji su veoma važni, i sa njima je važno ozbiljno raditi”, smatra Pusić.
Inicijativu Otvoreni Balkan definiše kao prevaru, odnosno ideju kako mirnim putem dobiti ono što se nije dobilo ratom.

“Kao što znamo, glavni proponenti ove inicijative su Vučić i Rama, što je kod Amerikanaca stvorilo utisak da je to dobro jer sve povezuje, a zapravo je zakulisni način da se dođe do promjene granica”, objašnjava Pusić.

Smatra da Srbija jednog dana treba da postane dio Evrope, ali da je jedini način da se to dogodi da sve ostale države iz okruženja počnu napredovati ka EU, a da Vučić to ne opstruira.

“Cilj je da se regija smiri, i svih šest država uđu u EU. Za sada je najteže naći način kako da se to postigne”, kazala je Pusić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...