RIZIČNI POTEZI ALEKSANDRA VUČIĆA: EU mu prijeti prekidom pregovora, a on sve nade polaže u JEDNOG ČOVJEKA

Vučić je dosad uspijevao otezati sa sankcijama Rusiji, ali sada mu je stigao vrlo jasan signal, piše Vlado Vurušić u analizi koju prenosimo u cjelosti.

  • Regija

  • 02. Okt. 2022  02. Okt. 2022

  • 2

Piše. VLADO VURUŠIĆ / Jutarnji list

Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić iz Bugarske, gdje je bio na svečanosti puštanja u rad plinskog interkonektora Bugarska - Grčka.

Vučić je naveo da se nastavlja "boriti za svoju politiku gdje god može".

Aleksandar Vučić je očito prelomio u korist Rusije, riskirajući da se prekinu ili prolongiraju daljnji pregovori s Europskom unijom.

Naime, prije nekoliko dana iz Bruxellesa je vrlo jasno poručeno da Srbija, ako i dalje želi ostati na svom europskom putu i nastaviti pregovore o članstvu, mora svoju vanjsku i sigurnosnu politiku uskladiti s onom EU-a, a to znači samo jedno - uvođenje sankcija Rusiji.

Vučić je dosad uspijevao to otezati, ali sada mu je stigao vrlo jasan signal. I nova njemačka veleposlanica u Srbiji Anke Konrad, navodi agencija Beta, izjavila je da ta zemlja, kao i velik broj njemačkih poslovnih partnera, poziva Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, "kao element daljnjeg približavanja EU", te da se Srbija mora ispravno postaviti prema ruskom eklatantnom kršenju međunarodnog prava.

No, kako kažu u Beogradu, on i dalje smatra da bi se ponovno mogao provući bez većih neugodnosti za sebe te se nada da će mu se "brojati" izjava da Srbija neće priznati rusku aneksiju četiriju ukrajinskih regija.

Kako kažu u Beogradu, Vučić vjeruje da ga Viktor Orban može izvući, a čeka i kako će se razvijati situacija sa sastavljanjem nove vlade u Italiji, bez obzira na to što je pobjednica izbora, radikalna desničarka Giorgia Meloni rekla da će Italija i dalje podržavati Ukrajinu te da ostaje uz politiku Bruxellesa.

Doduše, Vučić je i u delikatnoj situaciji (ako se to uopće tako može reći) jer većina Srba podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine i protivi se uvođenju sankcija, a prvi put otkad je Srbija počela s pregovorima o članstvu u EU većina se protivi članstvu, pogotovo ako to znači pogoršanje odnosa s Rusijom.

Srbija je na nedavnom zasjedanju Opće skupštine UN-a potpisala Sporazum o suradnji, odnosno "plan konzultacija" s Rusijom (potpisali su ga Putinov prvi diplomat Sergej Lavrov i srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković) koji je protokolaran, ali može za Beograd imati dugoročne negativne posljedice.

Profesor psihologije na beogradskom Filozofskom fakultetu i bivši zastupnik u srbijanskoj skupštini Žarko Korać kaže da se potpisivanje sporazuma s Rusijom ne može shvatiti drugačije nego kao provokacija i pita se "čime to Rusija drži Vučića na kratkom povocu?".

Naime, i iz Washingtona i Bruxellesa tražili su pojašnjenje u vezi s tim sporazumom te su s obje adrese upozorili Vučića da "ovo nije vrijeme za jačanje veza s Rusijom". Osim toga, Korać kaže da ako je netko na ovako banalan način spreman žrtvovati europsku budućnost Srbije, radi sitne međunarodne dobiti za Rusiju, postavlja se dodatno pitanje - što je još spreman žrtvovati za izoliranu Rusiju koja prijeti nuklearnim ratom?

Srbija već više od šest mjeseci nema vladu. Izbori su bili početkom travnja i Vučić je na njima premoćno pobijedio, ali Srbija, iako je već zima na pragu, još nema formiranu vladu. Korać je za neovisni vojvođanski portal Autonomija info rekao kako Vučić nije u stanju da je politički, a ne kadrovski definira.

Korać kaže da je Vučić u dilemi - hoće li nova vlada biti sasvim proruska (Vulin, Selaković, Nenad Popović, Dači) ili samo djelomično proruska. Korać stoga smatra da Srbija krupnim koracima grabi u samoizolaciju. Iz Moskve su mu već nekoliko puta jasno poručili koga bi oni u vladi (recimo da je Aleksandar Vulin boravio u Moskvi, a iako je cijelo vrijeme govorio da namjerava zaobići Dačića, on će dobiti sigurno jedan od najvažnijih resora), stoga će upravo od njenog kadrovskog rješenja ovisiti na koju će stranu "rijeke" Vučić nasukati Srbiju.

Očekuje se da će ipak u prvoj polovici listopada Vučić konačno odrediti srbijansku vladu kojoj će na čelu biti Ana Brnabić, ali ono što se jedino zna, iako vlade još nema, jest to da će Brnabić biti premijerka samo pola mandata, a nakon toga uzde preuzima Miloš Vučević, trenutačni novosadski gradonačelnik i bliski Vučićev suradnik.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...