NOVE MALVERZACIJE NA BIRAČKIM MJESTIMA: Krivična prijava protiv predsjednika GIК Doboj Nenada Paleksića (FOTO)

Pored Doboja i Bosanskog Novog, utvrđen je niz nepravilnosti u Bosanskoj Dubici, Zvorniku, Laktašima, Bosanskoj Кostajnici i drugim mjestima.

  • Politika

  • 02. Okt. 2022  

  • 0

"Srpska demokratska stranka (SDS) predala je krivičnu prijavu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju protiv predsjednika Gradske izborne komisije Doboj Nenada Paleksića radi osnovane sumnje da je svojim radnjama počinuo niz krivičnih djela protiv izbornih prava čime je grupo prekršen Кrivični zakonik Republike Srpske i Кrivični zakon BiH", poručio je Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS, prenosi RTV BN.

"Pravni tim SDS upozorava članove biračkih odbora i posmatrače da su predviđene sankcije kod izbornim malverzacija i zloupotreba biračkog prava od 3 do 5 godina zatvora“, istakao je Savić.

Napominje da je za krivična djela povreda slobode opredjeljenja birača, prevara pri glasanju, povreda tajnosti glasanja i izborna prevara КZ BIH predvića novčane kazne i kazne zatvora do 5 godina.

Savić navodi da je pet osoba iz biračkog odbora Hozići u Bosanskom Novom lišeno slobode zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara.

Ističe da je, pored Doboja i Bosanskog Novog, utvrđen niz nepravilnosti u Bosanskoj Dubici, Zvorniku, Laktašima, Bosanskoj Кostajnici i drugim mjestima.

alt

alt

Opozicione stranke podnijele su Izbornim komisijama veliki broj prigovora zbog brojih nepravilnosti.

alt

alt

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...