FIFA ĆE SE POKUŠATI "OPRATI": Ukrajina će već 2030. godine biti jedan od organizatora Svjetskog prvenstva u fudbalu?

Sada je izvjesno da će turnir 2030. godine brojati 48 zemalja učesnica.

  • Šareni svijet

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 0

Ostalo je još samo osam godina do 2030. godine, kada bi trebalo biti organizovano Svjetsko prvenstvo u fudbalu, jedno od najznačajnijih, jer će predstavljati stotu godišnjicu otkad se pod okriljem FIFA igraju ovakva takmičenja.

Ime organizatora još je nepoznato, a trebalo bi biti odlučeno na kongresu u Ruandi u martu naredne godine. Kandidata ne nedostaje, a jedna od kandidatura je i tzv. pirinejska, jer su Španija i Portugal ponudili da zajedno organizuju Svjetsko prvenstvo.

Već sada je izvjesno da će turnir 2030. godine brojati 48 zemalja učesnica, a Španija i Portugal će, kako javljaju mediji iz brojnih evropskih zemalja, pokušati da u organizaciju uključe i Ukrajinu te da se dio utakmica odigra u Ukrajini.

Situacija u ovoj zemlji dosta je neizvjesna, ali iz Španije i Portugala vjeruju da je ovakav potez i njihova moralna obaveza.

FIFA je već na udaru brojnih kritika što Rusiji nije oduzela organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, jer je četiri godine ranije Rusija zauzela dijelove Ukrajine pod izgovorom zaštite svog stanovništva u ovoj zemlji. Doduše, Ukrajina tada nije imala ni izbliza takvu podršku kakvu danas ima u svijetu, a FIFA bi mogla odlučiti da se barem malo "opere" od pritiska javnosti odlukom da se organizacija prvenstva dodijeli Španiji i Portugalu, te samim tim i Ukrajini.

Do 2030. godine ipak je ostalo još dosta vremena, ali do momenta kad se bude birao organizator Svjetskog prvenstva vremena je ostalo dosta manje, pa je samim tim jasno i da će sentiment spram Ukrajine biti dosta snažniji.

Inače, najveći favorit za organizaciju Svjetskog prvenstva je Južna Amerika, gdje je prvenstvo održano i 1930. godine. Urugvaj, organizator prve svjetske smotre najboljih reprezentacija, nije u stanju sam napraviti turnir, pa je napravljena zajednička kandidatura koju čine još i Argentina, Čile i Paragvaj.

(Oslobođenje) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...