EKSKLUZIVNE INFORMACIJE: Otkrivamo detalje papira kojim EU Srbiji nudi članstvo, novac i investicije u zamjenu za Kosovo u UN

"Ovaj prijedlog obrazložen je još u septembru Beogradu i Prištini i da se očekuje da uskoro počnu razgovori na najvišem nivou", potvrdila su dva nezavisna izvora.

  • Regija

  • 08. Okt. 2022  08. Okt. 2022

  • 2

Pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je odluka da li će da prihvati ponudu Francuske i Njemačke za Kosovo.

Ako je suditi po dokumentu, sa čijim sadržajem je upoznat portal Nova.rs i po onom što je sam Vučić rekao, Srbija će uskoro morati da odgovori na prijedlog kojim je predviđeno da se ubrzanim putem dobije članstvo u EU, a da zauzvrat Srbija ne blokira pristupanje Kosova u međunarodne organizacije.

Portal Nova.rs je dobio potvrdu iz dva nezavisna izvora da je ovaj prijedlog obrazložen još u septembru Beogradu i Prištini i da se očekuje da uskoro počnu razgovori na najvišem nivou.

Dokument sa predlogom konačnog rješenja za Kosovo, kako saznaje Nova.rs, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti dobili su još početkom septembra i uskoro bi dvije strane trebalo da se zvanično izjasne o prijedlogu Francuske i Njemačke.

Sagovornici portala Nova.rs ističu da pomenuti prijedlog ne predstavlja finalnu verziju i da je podložan promjenama, te da će Berlin i Pariz biti spremni da saslušaju obje strane ukoliko imaju dodatne prijedloge ili amandmane na postojeću verziju dokumenta.

Kad je Vučić dobio dokument i šta mu je ponuđeno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas da su Francuska i Njemačka uputile prijedlog Srbiji za konačno rješenje statusa Kosova sa ponudom koja, između ostalog, podrazumjeva ubrzano članstvo Srbije u EU. Kako saznaje Nova.rs, ovaj predlog šefu Srbije predočen je prije mjesec dana kad su u Beogradu boravili Emanuel Bon i Jans Pletner, savjetnici predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Tog 9. septembra na Andrićevom vijencu je organizovan sastanak između Aleksandra Vučića i predstavnika Evropske unije. U delegaciji, koju je predvodio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, bili su i savjetnici šefova dvije najmoćnije države EU, Francuske i Njemačke – Emanuel Bon i Jans Pletner.

Njih dvojica su tokom sastanka, kako je rečeno portalu Nova.rs., predstavili šefu srpske države sporazum o Kosovu o kom je Vučić danas govorio tokom obraćanja medijima.

Suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve institucije, uključujući u UN. Srbija bi za to, što nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posljedice. Stav Republike Srbije je da moramo da razgovaramo, suviše ste veliki i jaki da bismo izbjegli razgovor“, ispričao je Vučić.

Da je ovakva ponuda zaista na stolu i da će se o njoj razgovarati u narednom periodu potvrđuju i izvori Nova.rs.

Portal Nova.rs. dobio je priliku da se upozna sa sadržajem dokumenta koji je predočen Vučiću i premijeru Kosova Albinu Kurtiju u kom se, između ostalog, pominje pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali bez konkretnih napomena na koji način bi se njen put kao ovoj zajednici ubrzao.

Izvori portala navode da su predsjedniku Srbije date usmene garancije da će se ubrzati put Srbije ka EU, a to bi, kako navode, praktično značilo da bi Srbija i Kosovo bili istovremeno integrisani u ove organizacije – Beograd u EU, a Priština u UN.

Kad je riječ u finansijskoj pomoći, Srbija bi mogla, kako se navodi, da računa na određenu količinu novca koji bi bio namijenjen razvoju i podizanju ekonomije, kao i na priliv novih investicija, prije svega iz Njemačke.

Sporazumom nije predviđeno da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se očekuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodne organzacije. Istovoremeno, iz EU su naglasili da će doći do implementacije svih do sada potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i onaj koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Podsjetimo, angažmanu Bona i Pletnera prethodilo je pismo koje su Macron i Scholz uputili Vučiću i premijeru Kosova, Albinu Kurtiju, a u kom apeluju na njih da “pokažu maksimalnu odlučnost i spremnost za teške odluke“.

“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za vanjsku i sigurnosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed“,  navodi se u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...