KASIM TRNKA OTVORENO: "Schmidt je išao na ruku snagama koje zagovaraju etničke podjele u BiH"

Trnka kaže da kao i do sada koalicije koje budu formirane neće biti programske već isključivo matematičke, jer jedni bi treći entitet, drugi građanski koncept, a treći secesiju.

  • Politika

  • 10. Okt. 2022  

  • 6

Stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka za N1 je pojasnio najnovije izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH kojim je, kako kaže, umjesto reduciranja došlo je do jačanja Doma naroda i da u Klubu Hrvata kontrolu ima HDZ i koji će, kako Trnka navodi, sada krenuti ka izmjenama u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH onako kako HDZ želi.

Trnka na početku pojašnjava da, iako je cilj Schmidta bio deblokada vlasti, dobio se suprotan efekat.

“Schmidt je napravio jedan korak naprijed, dva unazad. Naprijed je u tom smislu što je predvidio neke mjere da se ubrza proces uspostavljanja vlasti i s druge strane da se poboljša protočnost zakonodavnog postupka u Parlamentu FBiH prije svega jer se on bavi FBiH ne bavi se drugim entitetom iako je imao dobre razloge da se bavi i RS.

Po mom mišljenju ono što je ključno i što je globalno gledajući ti koraci unazad je činjenica da je on išao na ruku političkim snagama koje zagovaraju etničke podjele u BiH jer samim tim što je ojačao poziciju Doma naroda jer je povećao na 80 delegata a na državnom imamo 15 delegata u Domu naroda i pritome je on dao do znanja da preferira učešće nacionalne komponente u funkcioniranju Ustavnog uređenja BiH”, rekao je Trnka.

Također, prema navodima Trnke, uloga HDZ-a je ključna u Domu naroda.

“Pošto HDZ ima takvu političku konstalaciju, on kontroliše Klub Hrvata i on će biti značajan utjecaj u bitnim elementima funkcionisanja sistema, a to znači kod predlaganja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, a preko toga i konstruisanja, formiranja Vlade FBiH, a znamo da je ta izvršna vlast ključna”, naveo je Trnka.

Nakon što je Dragan Čović, predsjednik HDZ kazao da će Izborni zakon biti promjenjen i u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH i da je to Čoviću jedina zamjerka Schmidtu što nije izmijenio, Trnka kaže da je to iduća stavka o kojoj će se sigurno razgovarati odnosno biti uslov.

“Sada je tu pozicija bitno drugačija jer kada radite kod Doma naroda onda u pogledu Doma naroda Ustav je koncipirao da dođe do izražaja nacionalni interes i tu čak možemo govoriti o legitimnom nacionalnom interesu za pojedine klubove ne samo u FBiH morali bi govoriti i za nivo BiH, kada je pitanju Predsjedništvo jer članove Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju građani iz FBiH, a građani RS, člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda što znači je njegova demokratska legitimacija u volji građana a ne nacionalnog interesa”, pojasnio je Trnka.

Također, Trnka kaže da kao i do sada koalicije koje budu formirane neće biti programske već isključivo matematičke, jer jedni bi treći entitet, drugi građanski koncept, a treći secesiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...