BORAVAK S PORODICOM TOKOM LIJEČENJA: Uskoro bi Roditeljska kuća u Tuzli trebala otvoriti svoja vrata za korisnike

Roditeljska kuća u Sarajevu pokazala se kao dobro rješenje jednog segmenta problema s kojima se oboljela djeca i njihove porodice suočavaju, a to je razdvojenost. Uskoro će ovaj problem biti riješen i za djecu koja se liječe u Tuzli. Nositelj projekta je Udruženje „Srce za djecu“. 

  • Društvo

  • 10. Okt. 2022  

  • 0

Roditeljska kuća za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove obitelji trebala bi biti otvorena do kraja ove ili početkom sljedeće godine u Tuzli. Ovime bi se djeci omogućio boravak sa obitelji u tijeku samog liječenja čime bi se olakšao cjelokupan proces koji obično traje dvije godine.

Merima Korlatović iz Tuzle majka je četverogodišnjeg dječaka koji je izliječen od akutne mieloične leukemije. Zbog preventivne radioterapije dio liječenja obavljen je u Sarajevu. Kaže da je boravak u Roditeljskoj kući bio od izuzetne važnosti.

„Za razliku od kliničkog liječenja, u Roditeljskoj kući može da boravi, mogu boraviti oba roditelja što je veoma bitno za dijete, gdje se ono osjeća sigurnije u toj porodičnoj atmosferi. Imamo npr. ispred Roditeljske kuće uređen prostor za igru i relaksaciju, što je vrlo važno za dijete da izađe malo na zrak. Dok je u bolnici, ono je bukvalno zatvoreno u četiri zida", priča nam Merima.

Na Odjeljenju za onkologiju i hematologiju trenutno boravi četvero djece, a na liječenju ih je dvanaest. Liječenje traje dugo i kompleksno je, pa ljekari kao izuzetno važan ističu psihosocijalni faktor, odnosno emotivni status roditelja i djece u tom procesu. 

"To nije liječenje ni sedam dana, ni mjesec dana, to je liječenje koje traje dvije godine. Većina akutnih limfoblasnih leukemija, većina non-hočkin limfoma, većina neuroblastoma je liječenje koje je vrlo kompleksno, znači zahtijeva jedan multi timski rad više grana medicine“, pojašnjava dr Amila Latifagić sa Klinike za diječije bolesti UKC-a Tuzla.

Roditeljska kuća u Sarajevu pokazala se kao dobro rješenje jednog segmenta problema s kojima se oboljela djeca i njihove porodice suočavaju, a to je razdvojenost. Uskoro će ovaj problem biti riješen i za djecu koja se liječe u Tuzli. Nositelj projekta je Udruženje „Srce za djecu“. 

"Druga faza podrazumijeva izgradnju same konstrukcije i krovne konstrukcije. Ono što se desilo u međuvremenu za ovu drugu fazu koju smo neko vrijeme morali i pričekati jeste i sama ova inflacija i globalna kriza koja je utjecala na porast cijena građevinskog materijala, pa smo tražili najbolje načine kako da usmjerimo projekat“, kaže portparol Udruženja "Srce za djecu" Atifa Buldić-Bešić.

Finansijska konstrukcija je zatvorena, a završetkom treće faze koja podrazumijeva vanjske i fine unutrašnje radove Roditeljska kuća u Tuzli bi svoja vrata trebala otvoriti do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Glavni investitor je Vakufski sekretarijat Kuvajta sa 800 hiljada maraka, dok je Vlada Tuzlanskog kantona u ove svrhe izdvojila 50 hiljada maraka.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...