ŽARKO PAPIĆ ZA "SB" O KANDIDATSKOM STATUSU BiH: "Bojim se da je Brisel zakasnio dvije godine.."

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima o kojem će Vijeće Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno donijeti odluku u decembru ove godine.

  • Politika

  • 12. Okt. 2022  12. Okt. 2022

  • 1

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima o kojem će Vijeće Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno donijeti odluku u decembru ove godine.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama te je navedeno osam prioriteta, a očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom. 

Vijest koja je pozitivno odjeknula u našoj zemlji za "Slobodnu Bosnu" prokomentirao je akademik i politički analitičar Žarko Papić.

"Mislim da je to veoma dobro. S druge strane, žao mi je što Brisel nije ovo uradio prije dvije godine. Imao je iste geostrateške razloge koje je imao i sad i koji su preovladali. Skoro da je to susto geopolitičke inteligencije u Briselu. Uslovi koji su postavljeni su relativno lako ispunjivi, ali kriza domaće vlasti koja je tek počela, postizborna kriza, bojim se da će usporavati stvar", smatra Papić navodeći kako je teško ocjenjivati i kako se boji da je ova odluka zakasnila dvije godine, a inače je smatra jako dobrom.

Od toga kako ćemo ispuniti ove uslove, Papić smatra da mnogo toga zavisi i kada će se formirati vlast:

"Čitav splet okolnosti koje su sad na temi govori o tome da se vlast teoretski neće formirati do kraja godine. Nažalost. A onda dolazi pitanje kako će sve to zajedno funkcionisati", smatra Papić.

Na naš komentar da nametnuta odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta treba da ubrza formiranje vlasti, Papić je prokomentirao kako bi formalno gledano sve trebalo biti brže.

"No ako se budu ponovo brojali glasovi, borit će se ponovo na svaki način, kakva god odluka da bude, i čeka nas ozbiljna kriza u Republici Srpskoj, koja će se prelivati i dijelom na Federaciju. Uostalom, i u Federaciji se traži ponovo brojanje svih glasova za sve nivoe. Dakle, Schmidtova odluka bi ubrzala stvari da su one normalne, da su izbori prošli normalno, ali s tom masovnom krađom koja se dešavala na sve moguće strane, posebno u RS-u. Znamo za RS, ali ne znamo dovoljno za FBiH, i bojim se da će biti problem sa zastupničkim mjestima na svim nivoima", pojasnio je Papić navodeći i kako je i Komšić podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti odluke visokog predstavnika. 

Papić smatra da je kod naših političara bilo ozbiljne pameti, sve bi bilo drugačije, ali i u Briselu, gdje su sve ovo trebali uraditi bar godinu i po do dvije ranije i onda utjecali pozitivno na izbore.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...