U CENTRU GRADA: Crnom bojom išaran mural ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića u Foči

Iako je upozoravano da mural predstavlja provokaciju za sve žrtve ratnih zbivanja od 1992 do 1995. godine, te povratnike u Foču, ali i šalje jezivu poruku koja asocira na najmračnija vremena u ovom gradu, to nije urodilo plodom.

  • Društvo

  • 17. Okt. 2022  

  • 2

Mural osuđenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića u Foči išaran je crnom bojom. U Foči se suzdržavaju od bilo kakvog komentara na ovu temu, uz opasku da je to najvjerojatnije učinio neki pojedinac, a ne "sistem".

 

Od trenutka kada je mural ratnog zločinca oslikan 2019.godine na zgradi koja se nalazi nadomak zloglasne hale Partizan u kojoj su silovane i ubijanje nedužne žrtve, uglavnom žene i djevojčice bošnjačke nacionalnosti, traženo je da bude uklonjen, međutim to se nikada nije dogodilo.

Na tome je svojevremeno insistiralo Udruženje žrtava rata Foča 92-95 zahtijevajući od lokalnih vlasti da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala četničkog generala Draže Mihailovića na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, te da se učini sve da se taj mural odmah ukloni.

Iako je upozoravano da mural predstavlja provokaciju za sve žrtve ratnih zbivanja od 1992 do 1995. godine, te povratnike u Foču, ali i šalje jezivu poruku koja asocira na najmračnija vremena u ovom gradu, to nije urodilo plodom.

Mural Mihailoviću nije uklonjen, a na fočanskim zgradama nalaze se i murali srpskih vojvoda iz Prvog svjetskog i ranijih ratova poput Dragutina Matića, Stepana Stepe Stepanovića i Petra Bojovića, te drugih. Murale u Foči, na nekoliko zgrada u centru grada, na pedesetak metara od policijske stanice, prema našim saznanjima, oslikala je grupa mladih iz ovog grada, uz saglasnost stanara.

Historija prostora ex Jugoslavije pa i općine Foča bilježi najužasnije genocidne radnje, zvjerska ubijanja hiljada nevinih stanovnika islamske vjeroispovijesti. Historijski podaci s početka 1942. godine govore o ubijanju više od jedne trećine ukupnog broja Bošnjaka u Foči. Ti su se zločini ponavljali i u kasnijem periodu Drugog svjetskog rata.

Historijski podaci, na osnovu kojih je suđeno Mihailoviću, govore o više od 150.000 pripadnika "nesrpskog" stanovništva Jugoslavije, koji su stradali od djelovanja jedinica tzv. Kraljevske vojske u otadžbini, kojom je izravno komandovao Dragoljub-Draža Mihailović.

Na prostoru Foče u periodu od 1992-1995. godine, zabilježena su velika stradanja brojnih Bošnjaka i drugih "nesrpskih" stanovnika općine Foča. Protjerivanja, silovanja, ubistva dešavala su se s istom ideologijom četničkog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović.

Upravo iz ovih razloga ne čudi što povratnici u Foču nemaju komentara na činjenicu da je mural Draži Mihailoviću tek išaran, ali ne i u potpunosti uklonjen od strane nadležnih institucija čiji bi to posao trebao biti u ovoj, ali i sličnim situacijama.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...