UDŽBENIK S DRAŽOM I TITOM ŠOKIRAO RODITELJE: "Jedan kao šef, a drugi kao nebitni jadnik"

Društvenim mrežama dijeli se fotografija još jednog udžbenika iz historije za 8. razred u kojoj se uči podjednako o uspjesima partizanske i četničke vojske.

  • Regija

  • 08. Feb. 2024  

  • 5

Historijski revizionizam je u Srbiji ozbiljno uzeo maha, a udžbenici u kojima se nalaze i Tito i Draža postaju najnormalnija stvar.

Društvenim mrežama dijeli se fotografija još jednog udžbenika iz historije za 8. razred u kojoj se uči podjednako o uspjesima partizanske i četničke vojske.

U ilustracijama se otišlo korak dalje.

Na slici se vidi Tita i Dražu koji sjede za istom stolom, čak i kako su primijetili komentatori, djeluje pomalo i kao da se drže za ruke i smišljaju zajedničke akcije. U lekciji Jugoslavija i srpski narod u Drugom svjetskom ratu 1941 -1945 našla se sporna ilustracija koja je privukla pažnju mnogih i to ne iz pozitivnih razloga.

Na objavu koju je neko podijelio na Twitteru pljušte komentari. “Draža je prikazan kao šef, a Tito kao neki jadan i nebitan lik”, pišu ljudi.

"Fali samo Sveti Sava"

“Titova ruka ispod stola, kao da štipa Dražu i govori, saberi se slikaju nas za udžbenike 21. vijeka”, “Tito i Draža pjevaju Svi smo tu kao nekada”, “Fali samo Sveti Sava”, “Ko nas bre zavadi”, još su neki od komentara specifičnu ilustraciju.

Uz to mnogi roditelji dodaju i da mnogi nastavnici ne predaju lekcije iz 8. razreda po udžbeniku, jer kako kažu, u njima se krije i previše neistina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...