PRVO OBRAĆANJE KAJGANIĆA NAKON IMENOVANJA: Uskoro podižemo neke od najsloženijih optužnica za kriminal i korupciju ikada u BiH

Kajganić je u proteklih godinu dana obnašao funkciju vršioca dužnosti glavnog državnog tužitelja, a danas je imenovan kao jedini kandidat sa 10 glasova u korist imenovanja, dok su tri člana bila suzdržana.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2022  20. Okt. 2022

  • 7

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić imenovan je za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, nakon čega se obratio javnosti.

Kajganić je u proteklih godinu dana obnašao funkciju vršioca dužnosti glavnog državnog tužitelja, a danas je imenovan kao jedini kandidat sa 10 glasova u korist imenovanja, dok su tri člana bila suzdržana.

"Ja za ovu svoju kandidaturu nisam tražio od bilo koga, bilo kakve političke institucije ili institucije mimo pravosuđa BiH bilo kakav vid podrške. Niti sam se sastajao niti prisustvovao sastancima sa bilo kim čiji bi sastanak sa mnom doveo u pitanje moj integritet i institucije kojom rukovodom. Nema prostora insinuacijama koje su se pojavljivale u javnosti mene sa bilo kojim ličnostima. Smatram da sam dobio dodatni teret u životu, ja sam peti tužilac na čelu Tužilaštva BiH, smatram da mogu da poboljšam zajedno sa ostalim tužiocima u Tužilaštva BIH. Kada ne budem imao podršku večine članova VSTV-a, neću se boriti za funkciju samo zbog funkcije", kazao je Kajganić.

Novinari su novog glavnog tužioca pitali o njegovom planu za revidiranu Strategiju za procesiranje ratnih zločina te kriminala i korupcije koju je danas predstavio VSTV-u, posebno u odnosu na "Sky" aplikaciju.

"Niko nije zadovoljan procesuiranjem predmeta ratnih zločina, BiH je ipak napravila napredak kada je u pitanju pronalazak nestalih lica. Procesuiran je značajan broj predmeta. Ključni problem je da je jedna trećina od predmeta koje imamo u Tužilaštvu su lica koja nisu dostupna Tužilaštvu. Moramo naći načina zajedno sa međunarodnim mehanizmima kako. Od preko 300 ktrz predmeta, večina nisu dostupni. Drugi dio fokusa rada Tužilaštva BiH, je borb protiv organizovanog kriminala, odnosno postupanje u predmetima koji su pristikli iz dešifrovanja kriptovanih aplikacija, svi kapaciteti tužilaštva su usmjereni ka tom cilju. Ja sam najavio do kraja godine će biti nekoliko optužnica, do sada najsloženijih u BIH, koje se odnose na borbu potiv organizovanog kriminala, obuhvataju i ubistva načelnika Policijske uprave Prijedor i drugih optužnica za predmete koji se tiču zloupotrebe opojnih droga. Sve institucije koje u svojoj nadležnosti imaju borbru protiv kriminala imaju problema sa licima u svojim redovima koja su povezana sa tim kriminalnim grupama", najavio je glavni tužilac.

Komentirao je Kajganić i kritike da se Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležno za rad po prigovorima CIK-a BiH, ali da radi na predmetu prijave protiv te institucije.

"Tužilaštvo BiH ne odlučuje o nadležnosti, nego je ona precizirana zakonima BIH i Zakonom o Sudu BiH. Imajući u vidu da je potrebno učiniti sve da bismo obezbijedili integritet izbora u BiH, mi smo u nekoliko navrata održali sastanke, dakle sva tužilaštva u BiH.Tužilaštvo je nadležno za izbore na nivou BiH, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH. Eventualno može postojati proširenje nadležnosti, ali osnovna izvorna nadležnost je nadležnost na nivou BiH. Sve prijave su raspoređene tužiocima. Kada bude bilo potrebe za bilo kakvom naredbom Suda BiH, sud će odbiti naše zahtjeve ako nismo nadležni. Mi smo se dogovorili da zajednički radimo, nama je u interesu da obezbijedimo dokaze. Radimo na svakoj prijavi koja je dostavljena u rad Tužilaštvu BiH. Više se neće desiti da će biti predmeta u kojima nisu donesene odluke a došlo se do narednog izbornog ciklusa", kazao je Kajganić.

Istakao je da uprkos određenim nadležnostima, Tužilaštvo BiH se dostavljaju prijave čak i za lokalne izbore.

Komentirao je i da li je bilo tužilačkih intervencija tokom izbornog dana 2. oktobra.

"Ne želim da ocjenjujem izborni proces jer je za to nadležna Centralna izborna komisija, Tužilaštvo je zajedno sa ostalima preduzelo sve, ja sam odredio dežurne tužioce po regionalnim uredima SIPA-e. Zaplijenjeni su listići koji su bili popunjeni unešeni prije otvaranja glasačkog mjesta. Mi smo iz preventivih razloga se odlučili da rasporedimo Tužioca, bilo je prijava, ali sačekat ćemo CIK da nas obavijesti o svim neregularnosti. Naša nadležnost isključivo krivična djela, a ne prekršaji", kazao je Kajganić.

Istakao je da su CIK i druge institucije, kao i pojedinci dostavili određeni broj prijava u vezi Općih izbora.

"Negdje oko 27 prijava je bilo, svakodnevno dolaze. Tužilac koji je dobio prijavu koja se odnosi na CIK smatra da je potrebno izvršiti hitne radnje kako bi se donijela tužilačka odluka, to je jedini razlog zašto javnost misli da se u nekim predmetima postupa hitnije, a u nekima manje hitno. Tužilac automatskom dodjelom predmeta odlučuje o predmetu, i razmatra sve kako bi mogao da donese odluku", objasnio je.

Budući da je Kajganićevo izlaganje danas na sjednici VSTV-a pratilo i upućivanje kritika, komentirao je svoj ekspoze članovima Vijeća.

"Nije me iznenadilo, meni kritika pomaže nego podrška, bio sam spreman i smatram da sam odgovorio na sva pitanja koja su mi bila postavljena", kazao je Kajganić.

U slučaju "Pavlović banke" naglasio je da uprkos urgencijama, Tužilaštvo Republike Srbije još uvijek nije dostavilo određenu dokumentaciju potrebu tužiocima.

"Što se tiče saradnje sa tužilaštvima u regionu, prošle sedmice smo imali regionalnu konferenciju u Beogradu. Ta saradnja je dobra, može biti i bolja, mi se trudimo da bude bolja. Tužilaštvo u konkrentom predmetu nije dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, ali je inače saradnja odlična naročito u predmetima organiziranog kriminala. Lica koja se bave kriminalom koriste činjenicu dvojnog državljanstva", naglasio je Kajganić.

Posljednji izvještaj Evropske komisija ocijenio je da je bh. pravosuđe pod političkim pritiskom.

"Mene izvještaj interesuje u dijelu koji se odnosi na Tužilaštvu, radimo na ispunjavanju n aših zadataka i onih stvari koje su prepoznate da nisu dobre i da postoji prostora za poboljšanje", smatra Kajganić.

Naglasio je kako u BiH nije sve do državnog Tužilaštva. te da je njegov fokus na tome da svi zajedno rade.

"Ako bude kvalitetnih izvještaja od policijskih agencija, tužilaštvo će procesuirati. Bit će predmeta, imali smo početkom septembra onih koji se odnosi na visoku korupciju, i bit će značajnih predmeta organiziranog kriminala jer nema organiziranog kriminala bez korupcije", istakao je.

Sve prijave u slučajevima kršenja Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na negiranje genocida su u radu.

"Imamo preko 40 predmeta takvih predmeta, nemamo gotovo niti jedne do sada podignute optužnice jer nedoataje praksa pravosuđa u zemljama EU, mi imamo određene predmete koje su testni predmeti tužilaštva, koji se odnose na govor mržnje u predmetu Višegrad koja je osuđujuće. Čekamo da vidimo rpaksu suda, a u stalnoj smo komunikaciji sa OHR-om", poručio je Kajganić.

Novi glavni tužilac Tužilaštva BiH na dužnost će stupiti 1. novembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...