POLITIČKI POTRES U VELIKOJ BRITANIJI: Premijerka Liz Truss podnijela ostavku 45 dana nakon preuzimanja dužnosti

Ona je odlučila napustiti dužnost premijerke samo 45 dana od preuzimanja funkcije te dan nakon što je kabinet napustio već drugi ministar, a zastupnici njezine stranke svađali se u parlamentu.

  • Evropa

  • 20. Okt. 2022  

  • 0

Britanska premijerka Liz Truss podnijela je ostavku, javlja BBC.  

Ona je odlučila napustiti dužnost premijerke samo 45 dana od preuzimanja funkcije te dan nakon što je kabinet napustio već drugi ministar, a zastupnici njezine stranke svađali se u parlamentu.

Saopćila je da je kralja Charlesa III obavijestila da podnosi ostavku, a funkciju će obnašati dok se ne izabere njezina zamjena.

Truss je početkom septembra zamijenila Borisa Johnsona, koji je primoran otići nakon turbulentne godine, obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštovati stroge mjere zbog pandemije koronavirusa.

Na funkciji je bila samo 45 dana - što je najkraći mandat bilo kojeg premijera Velike Britanije. Drugi najkraći premijer bio je George Canning, koji je služio 119 dana nakon smrti 1827.

Truss se borila za politički opstanak otkako je 23. septembra njen ministar finansija Kwasi Kwarteng najavio "mini budžet" s velikim poreznim rezovima, koji je potresao finansijska tržišta. Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom povećanju životnih troškova.

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti. Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već počeli raspravljati ko bi je trebao zamijeniti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...