U NEDJELJU IZBORI U SLOVENIJI: Kandidatima vlasti i opozicije račune bi mogla pomrsiti bivša novinarka

Pravo glasa ima 1,6 miliona Slovenaca, a izbori će biti održani na 3183 glasačka mjesta, a pobjednik izbora će biti peti po redu predsjednik od sjecanja nezavisnosti.

  • Regija

  • 21. Okt. 2022  

  • 0

U nedjelju Slovenci izlaze na predsjedničke izbore na kojima će birati između sedam kandidata, no troje od njih ima najizglednije šanse voditi državu u narednih pet godina.

Bivši ministar vanjskih poslova Anže Logar je kandidat konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i trenutno ima najveću podršku po anketama od 31 posto.

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar ga slijedi a po anketama ima 20 posto glasova. Bivša novinarka i advokatica se bavila zaštitom ličnih podataka, a između ostalog je branila i Melaniju Trump.

Treći kandidat koji ima izgledne šanse je Milan Brglez, bivši predsjednik slovenačkog parlamenta, a on se takmiči uz podršku vladajućeg Pokreta za slobodu.

Dva kandidata koja osvoje najviše glasova takmičit će se u drugom krugu izbora, a prema anketama ukoliko bi se tu našli Logar i Brglez, kandidat SDS bi odnio pobjedu. No ukoliko mu se suprotstavi Pirc Musar situacija bi bila mnogo neizvjesnija.

Aktualnom predsjedniku Borutu Pahoru u decembru ističe drugi mandat na poziciji predsjednika te se po Ustavu Slovenije ne može ponovo kandidovati.

U predizbornoj kampanji Logar je nastupao pod sloganom Za budućnost zajedno a nastoji osvojiti pobjedu pozivajući se na jedinstvo.

Kandidatkinja Pirc Musar kao svoju prednost ističe iskustvo i aktivnosti u polju zaštite ljudskih prava i borbe protiv siromaštva.

Vladajući Pokret za slobodu premijera Roberta Goloba neće imati svog kandidata na izborima no odlučili su se dati podršku Socijaldemokrati Brglezu.

Pravo glasa ima 1,6 miliona Slovenaca, a izbori će biti održani na 3183 glasačka mjesta, a pobjednik izbora će biti peti po redu predsjednik od sjecanja nezavisnosti. Prema slovenačkom ustavu predsjednik uglavnom ima protokolarne i ovlasti ali je vrhovni komandant odbrambenih snaga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...