SAD I ZVANIČNO: Giorgie Meloni postala prva premijerka Italije, obznanila sastav Ministarskog vijeća

Ovo je treći put u historiji Republike da premijerski mandat nije prihvaćen "s rezervom", potrebnom da bi sastav Ministarskog vijeća bio tek tada dogovoren s koalicijskim partnerima.

  • Evropa

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 0

Giorgia Meloni je u petak uvečer, kako se i očekivalo, od predsjednika Sergia Mattarelle dobila mandat za predsjedanje Italijanskom vladom. Ona je odmah zatim, pred novinarima okupljenima u predsjedničkoj Kvirinalskoj palači obznanila sastav Ministarskog vijeća, koje će položiti zakletvu u subotu u 10 sati.

Ovo je treći put u historiji Republike da premijerski mandat nije prihvaćen "s rezervom", potrebnom da bi sastav Ministarskog vijeća bio tek tada dogovoren s koalicijskim partnerima.

Četverostranačka koalicija Desnog centra osvojila je jasnu većinu na izborima 25. septembra, a u njoj je izborna premoć postfašističke Braće Italije i te kako jasna, pa je Meloni imala vremena pripremiti i dogovoriti popis ministara da ih predloži predsjedniku Republike.

Italijanski Ustav predviđa da predsjednik Ministarskog vijeća ministre predlaže, ali ih Predsjednik imenuje. Ili ne imenuje, ako za to ima ustavni razlog, što se događalo.

Giorgia Meloni je prva žena na čelu talijanske vlade još od ujedinjenja 1861. Prva žena kojoj je taj mandat povjeren bila je 1987. komunistica Nilde Iotti, tada predsjednica Zastupničkog doma, ali njezin je mandat bio istraživački, a ne izvršni. Istraživački mandat je u prošlom sazivu jednom dobila i tadašnja predsjednica Senata Casellati Alberti, prenosi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...