MELONI U PRVOJ POSJETI UKRAJINI KRITIKOVALA PUTINOV GOVOR: "Bila je to propaganda" (VIDEO)

Meloni je stigla u Kijev dan nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena ukrajinskoj prijestolnici uoči godišnjice ruske invazije 24. februara.

  • Evropa

  • 21. Feb. 2023  21. Feb. 2023

  • 0

Italijanska premijerka Giorgia Meloni danas je u Kijevu ocijenila govor ruskog predsjednika Vladimira Putina kao "propagandu", a ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obećala je nastavak italijanske podrške.

Meloni je u ukrajinsku prijestolnicu stigla vozom iz Poljske, a riječ je o njenoj prvoj posjeti Ukrajini otkako je preuzela dužnost premijerke u avgustu kao predvodnica pobjedničke desne koalicije.

"Dio mog srca nadao se nekim drugačijim riječima - iskoraku... Bila je to propaganda", rekla je Meloni komentirajući Putinov govor. Ona je to izjavila tokom posjeta Irpinu, gradu u okolici Kijeva u kojem su pronađene masovne grobnice nakon povlačenja ruskih jedinica.

Putin je u svom današnjem govoru rekao da će Moskva ostvariti svoje vojne ciljeve u Ukrajini, dok je Zapad optužio da pokušava uništiti Rusiju.

"Svaki mirovni sporazum koji podrazumijeva predaju dijelova Ukrajine Rusima ne može biti pravi mir"

Meloni je stigla u Kijev dan nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena ukrajinskoj prijestolnici uoči godišnjice ruske invazije 24. februara.

Govoreći kasnije u Kijevu pored ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Meloni je poručila da svaki mirovni sporazum koji podrazumijeva predaju dijelova Ukrajine ruskim snagama "ne može biti pravi mir". Dodala je i da poraz Ukrajine može dovesti do ruske invazije na druge europske države te je obećala nastavak italijanske vojne podrške Kijevu.

Meloni je naglasila i kako Italija namjerava biti domaćin međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine u aprilu. Prije Irpina, gdje je uručila pomoć stanovnicima, Meloni je posjetila Buču, još jedan grad u kojem su pronađene masovne grobnice nakon ruskog povlačenja.

Meloni užasnuta dok je u Buči gledala izložbu fotografija mrtvih civila

Rusija je odbacila optužbe da su njezine snage odgovorne za ratne zločine u ta dva grada. U Buči je Meloni užasnuta prekrila usta dok je u crkvi gledala izložbu fotografija mrtvih civila, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...