NA INICIJATIVU DRITANA ABAZOVIĆA: Crnogorski parlament smijenio ministre odbrane i vanjskih poslova

Upravo su Konjević i Krivokapić inicijatori postavljanja spomen-ploče u bivšem logoru za hrvatske zarobljenike Morinju, nedaleko od Kotora, čije je uklanjanje naredila crnogorska inspekcija. Premijer Abazović je kasnije rekao da su to učinili bez konzultacija s vladom i suprotno zakonu o spomen-obilježjima.

  • Regija

  • 22. Okt. 2022  22. Okt. 2022

  • 0

Crnogorski parlament smijenio je ministre odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen-ploče u logoru Morinj, na sjednici koja je završila rano jutros. Inicijativu za njihovu smjenu podnio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, čijoj vladi je sredinom augusta izglasano nepovjerenje.

Upravo su Konjević i Krivokapić inicijatori postavljanja spomen-ploče u bivšem logoru za hrvatske zarobljenike Morinju, nedaleko od Kotora, čije je uklanjanje naredila crnogorska inspekcija. Premijer Abazović je kasnije rekao da su to učinili bez konzultacija s vladom i suprotno zakonu o spomen-obilježjima.

Usprotivili se ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Za smjenu Konjevića i Krivokapića glasali su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta, koalicija "Mir je naša nacija" bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića te Abazovićeva koalicija "Crno na bijelo".

U plenarnoj dvorani tokom glasanja nisu bili zastupnici DPS-a Mila Đukanovića te Konjevićevog i Krivokapićevog SDP-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i zastupnici kluba albanskih stranaka.

Konjević i Krivokapić od prvih dana vlade, koja je izabrana u travnju, osporavali su odluke premijera Abazovića, a posebno su se usprotivili potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 

Upravo je temeljni ugovor bio glavni razlog zbog kojeg je Abazovićeva vlada pala u parlamentu 20. augusta.

Ustavni sud ne funkcionira

Zastupnici crnogorskog parlamenta nisu na sjednici izabrali nijednog od četiri predložena kandidata za suce Ustavnog suda, čime je vodeće sudska institucija dan uoči lokalnih izbora u 14 općina ostala nefunkcionalna.

Crnogorski Ustavni sud trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke, pa ni o eventualnim žalbama nakon lokalnih izbora.

Stanovnici 14 crnogorskih općina, uključujući Podgoricu u kojoj živi trećina stanovništva Crne Gore, u nedjelju će birati novu lokalnu vlast.

Biračko pravo ima oko 350 tisuća građana, a osim u Podgorici, izbori će biti održani u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...