VOZAČI, KONOBARI, KUHARI, ZIDARI...: Za osam mjeseci u ovu evropsku zemlju otišlo je više od 12.000 radnika iz Bosne i Hercegovine…

Na sajtu pomenute agencije svakodnevno se objavljuju oglasi Zavoda za zapošljavanje Slovenije u kojima traže vozače, kuhare, konobare, zidare ali i ostale zanatlije na domaćem tržištu.

  • Ekonomija

  • 26. Okt. 2022  

  • 1

Odlazak radne snage iz BiH dobija na zamahu, a za osam mjeseci ove godine tržište Slovenije ojačano je sa čak 12.257 domaćih radnika, a Njemačke sa 463 medicinara.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH koja posreduje u zapošljavanju domaćih radnika u pomenute dvije zemlje navode da je u te dvije države ove godine otišlo više radnika nego lani.

- Za isti period prošle godine u Sloveniju je otišlo 11.879 naših radnika, a u Njemačku njih 360. Nismo posredovali pri zapošljavanju u druge države - kazali su “Glasu Srpske” u Agenciji za rad i zapošljavanje.

Na sajtu pomenute agencije svakodnevno se objavljuju oglasi Zavoda za zapošljavanje Slovenije u kojima traže vozače, kuhare, konobare, zidare ali i ostale zanatlije na domaćem tržištu.

Jedan od građana BiH koji je trbuhom za kruhom otišao u Sloveniju, tačnije u Ljubljanu, jeste i Dragan M. koji je “Glasu” ispričao da je ostavio porodicu jer u svojoj zemlji ne može zaraditi za pristojan život.

- Radim kao vozač. Na neki način natjeran sam da odem, jer sa platom koju nude kod nas moja porodica i ja ne možemo sastaviti ni 15 dana kako treba. Od kuće sam udaljen hiljade kilometara, ali bar ovdje mogu zaraditi dovoljno novca i obezbijediti svojoj djeci sve što treba.

Dolazim na svakih sedam dana ili 15 dana - ispričao je Dragan i otkrio da njegova mjesečna plata iznosi od 2.600 do 2.700 eura.

Pored Agencije za rad i zapošljavanje BiH veliki broj domaćih radnika i samostalno pronalazi posao u zemljama širom Evrope.

-  Mnogi ljudi preko rodbine, ali i kolega iz inostranstva pronalazi posao u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji ali i drugim državama širom svijeta. Sigurno u BiH sada već nema nijedno domaćinstvo iz kojeg neko nije pronašao posao u inostranstvu - naveli su u agencijama za posredovanje pri zapošljavanju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...