DALIBORKA ULJAREVIĆ, CRNOGORSKA ANALITIČARKA: „Navodni crnogorski amandamani na Rezoluciju o Srebrenici pisani su u Beogradu...“

Podsjetimo, vlast Crne Gore je najavila da će uz posredovanje SAD-a predati dva amandmana na njemački nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će se izjasniti  Generalna skupština UN-a.

  • Vijesti

  • 06. Maj 2024  

  • 8

„Amandmani na Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici koje je najavila Crna Gora nisu pisani u Crnoj Gori, nego u Srbiji“. Ovo je izjavila Daliborka Uljarević, izvršna direktorica  Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice gostujući u jutarnjem  programu Nova TV Srbije.

Podsjetimo, vlast Crne Gore je najavila da će uz posredovanje SAD-a predati dva amandmana na njemački nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će se izjasniti  Generalna skupština UN-a.

Kako prenose podgorički mediji, prvi crnogorski amandman glasi: „Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici“.

U drugom amandmanu se „potvrđuje nepovedivost okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

Komentirajući amandmane, Daliborka Uljarević je podsjetila da je Vlada Crne Gore dugo oklijevala da podrži Rezoluciju UN-a o Srebrenici, uz obrazloženje da se „ne trebamo baviti prošlošću nego budućnošću i problemima građana“.

Nakon što je načelno podržala Rezoluciju, Vlada Crne Gore našla se pod pritiskom većinske Crne Gore, odnosno prosrpskih stranaka koji su dio vladajuće većine. Predložena dva  amandmana su rezultat tog pritiska, smatra gospođa Uljarević.

Ona prvi amandman smatra besmislenim jer u tekstu Rezolucije nigdje ne pominje kolektivna krivica srpskog naroda. „Individualna krivica je potvrđena u osam sudskih presuda za genocid u Tribunalu u Haagu. Rezolucija UN-a traži da se pravomoćne presude poštuju i da se ne veličaju ratni zločinci“, tvrdi analitičarka iz Crne Gore.

Daliborka Uljarević je konstatirala da Vlada Crne Gore nije objasnila šta podrazumijeva „posredovanje Sjedinjenih Američkih Država“. „Pretpostavljam da se radi o nekoj vrsti  tehničke pomoći koja ne ulaze u sadržaj Rezolucije“, kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje kako će izglasavanje Rezolucija UN-a o Srebrenici utjecati na odnose u regionu, Daliborka Uljarević je kazala da je glavni remetilački faktor u regionu i onaj koji podriva njenu stabilnost Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. „Vučić je taj koji preko svojih poslušnika u drugim državama dovodi u pitanje suverenitet i podriva njihov  teritorijalni integritet“, kazala je ugledna  analitičarka iz Podgorice.

(SB)   

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...