GOVORI SE O SUKOBU INTERESA: Ogromno bogatstvo novog britanskog premijera pod povećalom javnosti

Britanska pravila ne zahtijevaju otkrivanje primanja supružnika, ali zakonodavci bi trebali otkriti finansijske interese za koje bi drugi mogli misliti da utječu na njihove postupke.

  • Evropa

  • 29. Okt. 2022  29. Okt. 2022

  • 0

U trenutku kada je britanska politika na rubu, ekonomija u haosu zbog rastuće inflacije, a nejednakost sve veća, javnost sve više u pitanje dovodi vjerodostojnost i porijeklo bogatstva novog premijera Rishija Sunaka. On i njegova supruga, prema navodima Sunday Timesa, imaju neto vrijednost od 845 miliona dolara. Za razliku od Sjedinjenih Država, Britanija nema historiju ultrabogatih premijera.

Njegovi prihodi većinski proizlaze iz softverske kompanije koja pripada njegovom svekru. Infosys je indijski informatički div koji nije na dobrom glasu u Sjedinjenim Državama jer pomaže kompanijama u outsourcingu radnika, odnosno da svoje radnike zamijene hiljadama indijskih imigranata ili da presele svoja radna mjesta u prostrani kompleks kompanije u Bangaloreu, izvijestio je New York Times.

Times piše da je kompanija, čija je tržišna vrijednost gotovo 80 milijardi dolara, također plaćala rekordne kazne i suočavala se s optužbama za kršenje zakona o imigraciji te je pomogla kompanijama da diskriminiraju američke radnike. U 2013. kompanija  je platila rekordna 34 miliona dolara za nagodbu zbog tužbe Ministarstva pravosuđa koja se odnosi na "sistemske  prijevare s vizom". U 2019. kompanija se nagodila zbog porezne i useljeničke istrage koja se vodila u Kaliforniji. Infosys je poricao bilo kakvu krivicu u tim slučajevima, prenosi Jutarnji list.

Iako članovi Sunakove porodice nisu više angažirani kao direktori Infosysa, oni su i dalje glavni dioničari. Udio njegove supruge Akshate Murty u kompaniji vrijedi 800 miliona dolara. Sunak i njegova supruga su 2013. novcem od ulaganja u Infosys osnovali start-up investicijski fond Catamaran Ventures U.K. Sunak je prenio svoj udio u Catamaranu na suprugu neposredno prije nego što je izabran u parlament 2015. te se tako oslobodio dužnosti da otkrije pojedinosti o svojim financijskim interesima u kompaniji.

U aprilu je The Independent otkrio da je Murty koristila takozvani porezni status bez prebivališta, koji ljudima omogućava izbjegavanje plaćanja britanskih poreza na novac zarađen u inozemstvu. Zahvaljujući tom statusu, uštedjela je 23 miliona dolara poreza. Murty je branila strategiju, ali je brzo obećala da će ubuduće plaćati porez na svoj svjetski prihod jer nije željela da to pitanje "smeta njezinom suprugu".

Guardianov izvještaj pokazao je da Sunak nije javno otkrio niz finansijskih interesa svoje porodice dok je bio ministar finansija u vladi Borisa Johnsona, uključujući Infosys i zajedničko ulaganje s Amazonom u Indiji vrijedno milijardu dolara. Neovisna istraga zaključila je da Sunak nije prekršio pravila.

Prema analizi istraživačke kompanije Tussel, koja prati javnu potrošnju, Infosys je na listi britanskih poduzetnika koji je sklopio više od 120 miliona dolara vrijednih poslova u javnom sektoru otkako je Sunak ušao u vladu. Jedan od njih uključuje ugovor od 8,6 miliona dolara s Ministarstvom unutarnjih poslova i vladinim Uredom za useljeništvo.

Ugovor je objavljen tek u maju ove godine, unatoč pravilima koja nalažu da se ugovori objave u roku od 30 dana. Sunak je bio član parlamenta kada je ugovor potpisan i poslije je postao ministar finansija te tada nije otkrio koliki udio njegova supruga ima u kompaniji. Britanska pravila ne zahtijevaju otkrivanje primanja supružnika, ali zakonodavci bi trebali otkriti finansijske interese za koje bi drugi mogli misliti da utječu na njihove postupke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...