JOE BIDEN SE SASTAO SA SUNAKOM: "Odnosi SAD-a i Velike Britanije 'čvrsti kao stijena'"

Kandidatura Ukrajine za članstvo bit će visoko na dnevnom redu summita NATO-a u utorak.

  • Evropa

  • 10. Jul. 2023  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da su odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom "čvrsti kao stijena" tokom razgovora u Londonu s britanskim premijerom Rishijem Sunakom, javlja BBC.

Sunak je pozdravio UK i SAD kao "dva najčvršća saveznika" u NATO-u.

Također su razgovarali o američkom potezu da Ukrajini da kontroverzne kasetne bombe kako bi se odbranila od ruske invazije.

Kandidatura Ukrajine za članstvo bit će visoko na dnevnom redu summita NATO-a u utorak.

Sve članice NATO-a koje učestvuju na summitu u Vilniusu u Litvi, njih 31, slažu se da se Ukrajina ne može pridružiti vojnom savezu tokom rata zbog straha da bi to dovelo do izravnog sukoba s Rusijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sam je rekao da ne očekuje da će se Kijev pridružiti bloku sve do završetka rata, ali želi da na summitu dobije "jasan signal" o kandidaturi Ukrajine.

Nekoliko članica NATO-a u istočnoj Europi vrši pritisak da se Ukrajini omogući članstvo po ubrzanom postupku, ali druge, uključujući SAD, oklijevaju jer strahuju da bi to moglo dovesti do izravnog sukoba s Rusijom koja ima nuklearno oružje.

Govoreći za CNN, predsjednik Biden je rekao da je kandidatura Ukrajine za članstvo "preuranjena".

Osvrnuvši se na američko obećanje o isporuci kasetnih bombi Ukrajini, što je izazvalo nelagodu među NATO saveznicima, Sunakov službeni glasnogovornik rekao je da je to "bila teška odluka za SAD".

No, dodao je da ih je na tu odluku "prisilio ruski agresorski rat".

To je oružje zabranjeno u više od 100 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, zbog opasnosti koju predstavlja za civile.

Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države nisu potpisale Konvenciju o kasetnom streljivu, koja zabranjuje njegovu proizvodnju, skladištenje, uporabu i prijenos.

"Mi ostajemo pri svojim obvezama prema konvenciji, koje uključuju obeshrabrivanje njegove upotrebe. Nema promjena s naše strane po tom pitanju, očito je da je na svakoj zemlji da donese odluku", rekao je Sunakov glasnogovornik.

SAD kaže da je od Ukrajine dobio uvjeravanja da se municija neće koristiti u Rusiji ili u urbanim područjima.

Predsjednik Biden također je u ponedjeljak održao odvojene razgovore s kraljem Kralom u dvorcu Windsor, što je bio njihov prvi susret otkako je kralj službeno okrunjen u maju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...