OŠTRA PORUKA IZ SANDŽAKA: Poziv Vladi Srbije da odustane od diskriminiranja Bošnjaka...

Otkrio je i prvi potez u novom sazivu BNV-a.

  • Regija

  • 09. Nov. 2022  

  • 0

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je u proteklom periodu radilo je više nego odlično. To su ocjene svih onih koji, zaista prate stručnost. Kvalitet i zakonitost rada ovog organa. Postavili smo sebi zadatak i obavezu: ostvarivanje kolektivnih i pojedinačnih prava Bošnjaka. Ostvarili smo mnogo u nekada nemogućim uslovima, ocenjuje u intervjuu za Danas Fuad Baćićanin, nosilac liste „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ na izborima 13. novembra za novi saziv i potpredsednik aktuelnog BNV.

-BNV je osnovano da ostvaruje, čuva i njeguje naš bošnjački nacionalni, sandžački regionalni i islamski vjerski identitet. Asimiliranje Bošnjaka je trajalo gotovo jedno stoljeće. Sada je proces deasimiliranja. Povratili smo svoje osnovne identitarne osobenosti. Takve i slične teme pokreću malobrojni i neodgovorni pojedinci, i mislim samo jedan medij u Sandžaku. Ne znamo još sa kojim ciljem. I to baš u vrijeme popisa stanovništva u Srbiji. Bošnjaci dobro znaju ko su, šta su, znaju svoju prošlost, svoju sadašnjost, ali znaju šta im je potrebno u budućnosti. Mi, kao Bošnjaci, sa svojim nacionalnim identitetom, obnavljamo prijateljstva sa svim narodima sa kojim to prijateljstvo vijekovno dijelimo bez da se zbog toga nekome izvinjavamo, kazao je Baćićanin.

Otkrio je i prvi potez u novom sazivu BNV-a.

– Pozvat ćemo Vladu Srbije da odustane od diskriminiranja Bošnjaka, da poštuje Ustav i zakone koje je Skupština ove zemlje usvojila da poštuje međunarodne propise, da hitno usaglasi nacionalnu strukturu u svim državnim organima, policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i ostalim republičkim institucijama sa javnim ovlaštenjima. Pozvat ćemo sve naše građane da se uključe u rad Vijeća i sve liste da daju svoje najbolje kandidate, koji nisu opterećeni partijskim funkcijama, da radimo zajedno u cilju postizanja boljih rezultata. Sve ovo smo i ranije radili i imali smo podršku mnogih stručnih pojedinaca i institucija iz svih oblasti zbog čega smo i postigli velike rezultate.

Koji su prioriteti Vaše liste?

– Postizanje bošnjačkog jedinstva. Da se Bošnjacima vrati ranije stečen status naroda, a Sandžak bude jedna od regija u budućoj decentralizovanoj Srbiji. Bošnjaci mogu različito misliti, ali se moraju slagati u osnovnim identitarnim pitanjima radi nastavka započetih procesa. Potpuna reforma zakonodavstva u oblasti prava i sloboda manjinskih naroda, kao i prenošenje osnivačkih prava ustanova od posebnog značaja za Bošnjake na BNV, kao što su biblioteke, muzeji, arhivi, mediji, predškolske ustanove i osnovne škole. Obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku na osnovu prava stečenog rođenjem, bez diskriminirajuće obaveze dodatnog izjašnjavanja za jezik nastave i osnivanje Fonda za besplatne udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku. Rasvjetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine, kažnjavanje odgovornih i podizanje dostojnog spomen obilježja žrtvama državnog terora u Sandžaku. U tom smislu, u procesu evropskih i NATO integracija Srbije, tražićemo donošenje Zakona o lustraciji, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...