SITARSKI HVALIO KONAKOVIĆA NA RTV HERCEG-BOSNE: "Ohrabren sam njegovim stavovima o Izbornom zakonu" (VIDEO)

Ocijenio je ovaj analitičar blizak HDZ-u BiH pozitivnim to što se Konaković u izjavi nakon sastanka referirao na neuspješne pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, koji su održani u Neumu.

  • Vijesti

  • 09. Nov. 2022  09. Nov. 2022

  • 7

Analitičar Milan Sitarski bio je gost emisije „Kompas“ na RTV Herceg-Bosne, mediju pod kontrolom Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

Sitarski je komentarisao posljednje pregovore HDZ-a BiH sa delegacijom „Osmorke“, koju su činili predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Odluku Dragana Čovića da pregovara sa „Osmorkom“ prije SDA Sitarski je ocijenio kao „dosljednu“ jer „Osmorka“, kako je kazao, ima izvjesnu prevagu unutar „bošnjačkog biračkog tijela“.

- Prvi potez HDZ-a je dobar, što su prvo sa njima, jer po Zastupničkom domu imamo nekakve indicije ko je ipak nekakva većina u bošnjačkom biračkom tijelu – pojasnio je Sitarski.

Ocijenio je ovaj analitičar blizak HDZ-u BiH pozitivnim to što se Konaković u izjavi nakon sastanka referirao na neuspješne pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, koji su održani u Neumu.

- Gospodin Konaković je tada učestvovao u tim pregovorima, ali bio je svjestan, pretpostavljam, činjenice da svaka konstruktivnost u svakim pregovorima na bošnjačkoj političkoj sceni nažalost predstavlja hendikep. Svjedoci smo toga da je gospodin Radončić, koji nije toliko daleko odmakao u toj kooperativnosti, je kažnjen. Sada je poslije izbora malo opušteniji gospodin Konaković, tako da se nadam da ovo nije nekakva greška, omaška, to insistiranje na modelima koji su tamo raspravljani, nego da će to zaista biti uvod u ono što je rekao i gospodin Schmidt, da njegove nametnute izmjene nisu završetak priče nego početak – izjavio je Sitarski.

Ponovio je Sitarski da je „načelno ohrabren“ Konakovićevim stavovima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, te da je „prijatno iznenađen“ ponašanjem „Osmorke“. Istim riječima je ocijenio i postizborno ponašanje novog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denisa Bećirovića.

- Prijatno sam iznenađen odsustvom nekih njegovih radikalnih izjava od trenutka izbora do sada – kazao je Sitarski, na šta je voditelj dodao da bi „apsolutno svako potpisao izjave Denisa Bećirovića“.

Konstatovao je Sitarski da su Konaković i njegova stranka Narod i pravda „odlično prošli na izborima, s obzirom da su pokazivali neke naznake spremnosti ka kompromisu sa Hrvatima“. S druge strane, rezultat SBB-a Fahrudina Radončića, kojeg je ocijenio kao rezultat iste spremnosti, za Sitarskog je „tužna činjenica na našoj političkoj sceni“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...