KLOPKA HERSON: "Rusija polako gubi rat, ali moskovska Z-vijer u očaju postaje vrlo opasna"

Rusi već nekoliko mjeseci glume povlačenje iz Hersona kako da bi namamili ukrajinsku vojsku da maršira na grad u kojem im je spremljena zamka. Svjesna toga, ukrajinska armija polako istiskuje Ruse sa desne obale Dnjepra.

  • Evropa

  • 10. Nov. 2022  10. Nov. 2022

  • 0

Piše:  Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Oči svjetskih političara uperene su u Herson. Oslobađanje ovog ukrajinskog grada od privremene ruske okupacije imaće veliki uticaj na tok rata. Moramo, međutim, znati nekoliko važnih stvari iz vremena prije nego je okupiran ovaj grad, koji se prostire na desnoj obali Dnjepra. Napomenuću i da je ukrajinsko vojno i političko rukovodstvo najavljivalo napad na Herson još od kraja maja. Tada je ruska vojska značajno napredovala u regiji Donbas, zahvaljujući ogromnoj prevazi, i do deset puta, u teškom naoružanju. U to doba Ukrajina je mogla uzvratiti na ruske granate samo istovjetnim brojem metaka.

Bio je to težak period borbe sa ruskim lobijem u NATO i EU koji je blokirao slanje čak i minimalno neophodnog oružja Ukrajini. To je osiguralo relativno uspješnu rusku ofanzivu na istoku Ukrajine. Da bi nekako oslabili pritisak na ukrajinsku vojsku na Donbasu, Kijev je počeo propagirati u nacionalnim medija kontraofanzivu u pravcu Hersona. Na to je odmah reagovao službeni Kremlj. Sa smjera ruskog napada na Donbasu bile su premještene u Herson najbolje ratne jedinice da bi osigurale čvrstu odbranu tog pravca, koji je ključni i za napad na Krimsko poluostrvo.

Na desnu obalu Dnjepra Rusija je prebacila tri od četiri postojeće padobranske divizije i sve četiri padobranske brigade, uključujući i onu posebne namjene. Premjestili su i tenkovsku i artiljerijsku brigadu. Gotovo sve najbolje pripremljene ruske vojne jedinice bile su koncentrisane oko Hersona. To je odmah rasteretilo pritisak ruske vojske na Donbas, gdje se, nakon toga, front stabilizovao.

No, tada se nisu desile ukrajinske ofanzivne akcije u regiji Herson. Umjesto toga izvršen je uspješan udar u regiji Harkova i oslobođene čitave oblasti od ruskih okupatora. A najbolja ruska vojska stajala je ispred Hersona. Tamo nepomično stoji već pet mjeseci. Za to vrijeme Ukrajina je napokon dobila teško naoružanje i počela precizno uništavati rusku vojnu pozadinu. Sva velika skladišta municije i granata bila su uništena preciznom ukrajinskom vatrom iz artiljerije i sistema HIMARS. Svi mostovi, osim ovog na Kahovskoj hidroelektrani, bili su srušeni. Svi ruski pontonski prijelazi uništeni su.

Ruske elitne jedinice na desnoj obali Dnjepra počela se još prije nekoliko mjeseci osjećati nestašicu granata i metaka, a nije sjajna situacija ni sa opskrbom hrane. Rusi su prebacili na desnu obalu Dnjepra najbolju vosku, koja bi stvarno mogla izdržati bilo koji direktni napad. I ne samo izdržati, nego i onesposobiti vojsku koja bi krenula u juriš na njihove pozicije. Ali svih prethodnih mjeseci tamo su se vodile uglavnom borbe taktičkog karaktera. Moskva je tek kasnije shvatila da je bacila najbolju vojsku na mjesto na kojem je ne može iskoristiti na najbolji način.

Zbog toga Rusi već nekoliko mjeseci glume povlačenje iz Hersona kako da bi namamili ukrajinsku vojsku da maršira na grad u kojem im je spremljena zamka. Svjesna toga, ukrajinska armija polako istiskuje Ruse sa desne obale Dnjepra. U principu, u uslovima gradskih borbi ruski padobranci mogli bi braniti svoje pozicije vrlo dugo, a svako napredovanje vojske u naselju sa ogromnim brojem zgrada, od kojih svaka može postati tvrđava, Ukrajinci bi skupo platili ogromnim gubicima.

Što imamo u finalu?

Rusi mogu braniti Herson, ali će im svakim danom faliti logistika zbog odsječenosti širokom rijekom. Ukrajinska vojska ne žuri sa napadom jer dobro razumije da ispred sebe ima najbolje pripremljene ruske vojnike, koji bi išli u borbe, ali imaju ograničenu količinu municije. Ruski Generalštab možda bi i premjestio ovu snažnu vojsku na lijevu obalu Dnjepra, ali tu je onda zamka za Ruse. U toku forsiranja Dnjepra natrag, padobranci bi imali ogromne gubitke.

Zato, da bi izvukla iz Hersona svoju vojsku, ruska strana mora ići na jake provokacije. Od miniranja grada i dizanja svega u vazduh, do uništenja brane na hidroelektrani Kahovka, što će imati fatalne posljedice za sve, prije svega kao ekološka katastrofa svjetskih razmjera. Amerikanci, NATO i Kijev upozorili su rusku stranu da se ne poigrava sa stvarima poput miniranja Kahovske hidroelektrane i Zaporoške nuklearke.

Vidjećemo šta će se desit nakon ruskog povlačenja iz Hersona, ako se ono dogodi. U nekom smislu ovo može biti prijelomna tačka razvoja ratnih događanja. Ukrajinska strana disciplinovano i polako stiska obruč oko Hersona. Čekamo na potez ruske strane i reagovaćemo na odgovarajući način. Svjetska javnost za svaki slučaj mora biti kompletno pripremljena na hitnu reakciju u slučaju opasnih moskovskih provokacija. Rusija polako gubi rat, ali moskovska Z-vijer u očaju postaje vrlo opasna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...