DA ILI NE – HRVATSKA ČIZMA (PONOVO) U BiH: Hoće li političke partije u BiH podržati inicijativu žrtava za raspravu u UN-u o kršenju međunarodnog prava od strane Hrvatske, a na temelju izvještaja glavnog haškog tužitelja?

Insistiranjima hrvatskih političara da Hrvatska vojska uđe u BiH kao dio međunarodnih mirovnih snaga, pri tom potpuno ignorišući i negirajući pet presuda Haškog tribunala po kojima je Hrvatska bila agresor u BiH, pokreće još jednu pravnu bitku, a nakon što je prvu u Haškom tribunalu dobila – BiH!

  • Sjećanje

  • 12. Nov. 2022  21. Nov. 2022

  • 31

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, 14. oktobra je poslao pismo generalnom sekretaru NATO-a u kojem zahtjeva učešće Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini. U pismu je, između ostalog, navedeno: “Ulaskom u NATO i EU, Republika Hrvatska je preuzela nove obaveze, prava i odgovornosti prema EU i NATO misijama i operacijama koje proizlaze iz punopravnog članstva u obje organizacije. Svaki pokušaj da se spriječi Hrvatska u ostvarivanju ovih prava, obveza i odgovornosti u ovom kontekstu predstavlja diskriminatornu praksu, zanemaruje izmijenjeno političko i pravno okruženje i krši načelo ravnopravnosti država članica kao temeljno načelo Europske unije.”

Hrvatski ministar je u svom dopisu potpuno ignorisao obaveze Hrvatske da prihvati presude međunarodnih sudova, odnosno Suda UN-a u Haagu, a po kojima je Hrvatska u BiH bila agresor zbog čega sad nikako ne može biti dio mirovnih snaga u BiH koje i jesu u BiH upravo zbog onoga za šta je dijelom odgovorna i Hrvatska.

BH Telecom

Udruženje Pokret majke Srebrenice i Udruženje žrtava i svjedoka genocida je 8. novembra uputilo pismo Antoniu Guterresu, generalnom sekretaru UN-a i Alice Wairimu Nderitu, savjetnici generalnog sekretara za prevenciju genocida u Vijeću Sigurnosti UN u kome ih je podsjetilo da je Vijeće sigurnosti UN-a nizom rezolucija u vrijeme agresije na RBiH, 1992-1995, pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, kao i da je Vijeće sigurnosti UN-a smatralo da je “neprihvatljivo političko miješanje i vojno prisustvo susjednih država u BiH“.

Žrtve genocida su dalje podsjetile i da je ICTY, koji je 1993. godine osnovan rezolucijom Vijeće sigurnosti UN-a, u svojim presudama uz brojne, kao dokaze koristio i navedene rezolucije VS UN-a, na osnovu kojih je presuđeno u pet predmeta da je u Bosni i Hercegovini bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj.

Na kraju pisma žrtve pozivaju UN da “shodno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine, spriječite namjeru Hrvatske vlade da putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Altea-Eufora u BiH. Posebno naglašavamo da, glavni tužilac MICT/ICTY preko pola decenije obavještava VS UN da su Hrvatska, zajedno sa Srbijom, glavni kočničari progona zločinaca u regionu. Naime, glavni Tužilac ICTY/MICT u kontinuitetu od 2015. obavještava VS UN da Republika Hrvatska apsolutno ne sarađuje u progonu zločinaca, da blokira istrage u BiH i da je postala utočište za ratne zločince. Pozivamo Vas, da hitno zakažete rasprave u UN o izvještajima glavnog tužioca ICTY/MICT i ponašanja Republike Hrvatske, jer ovakva opstrukcija Republike Hrvatske u progonu ratnih zločinaca u BiH i regionu treba da pokrene mehanizme iz Akcionog plana generalnog sekretara u situacijama kad se u državama gdje je počinjen zločin opstruira rad pravosuđa.

“U ovakvim okolnostima, kada je Republika Hrvatska i po ocjeni ICTY/MICT međunarodni nosilac opstrukcija u procesuiranju teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Hrvatska vlada želi angažirati svoje oružane snage u BiH posredstvom NATO i UN-a što predstavlja prst u oko žrtvama. Smatramo da se radi o pokušajima Republike Hrvatske da u datom momentu ponovo destabilizira BiH i da UN putem svojih mehanizama mora zaustaviti zlonamjerne akcije Hrvatske vlade. Tražimo hitne reakcije UN, rasprave u UN o izvještajima ICTY/MICT od 2015. godine i primjenu adekvatnih mjera i pokretanje Akcionog plana da se zaustavi djelovanje Republike Hrvatske“, stoji na kraju pisma.

S obzirom na važnost ove teme, kao i na prašinu koju je u javnosti podigla prethodnih dana, pri čemu se populističkim izjavama pojedinaca pokušava zamagliti suština, SB je uputila dopis političkim partijama u BiH u kojima smo ih pitali:

1. Podržavate li učešće Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini?

2. Podržavate li inicijativu da se u UN-u zakaže posebna rasprava na temelju izvještaja glavnog tužitelja ICTY/MICT o kršenju međunarodnog prava od strane Republike Hrvatske?

S. B.

Projekat "Sjećanje na prošlost - temelj izgradnje budućnosti" realiziran je uz podršku BH Telecoma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...