CHARLES MICHEL U IME EU POZVAO KINU: "Ubijedite Rusiju da poštuje međunarodno pravo, priznate granice i suverenitet Ukrajine"

Visoki evropski zvaničnik se nalazi u Pnom Penu gdje danas i sutra učestvuje na samitu lidera Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN)

  • Evropa

  • 12. Nov. 2022  12. Nov. 2022

  • 1

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao je danas Kinu da "upotrijebi sva sredstva" da ubijedi Rusiju da poštuje međunarodno pravo, nekoliko dana prije samita Grupe 20 industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) posvećenom sukobu u Ukrajini.

"Ohrabrujemo kineske vlasti da iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju da ubijede Rusiju da poštuje međunarodno priznate granice i da poštuje suverenitet Ukrajine", rekao je Michel za AFP.

Visoki evropski zvaničnik se nalazi u Pnom Penu gdje danas i sutra učestvuje na samitu lidera Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). Michel potom putuje na indonežansko ostrvo Bali na samit G20 na kojem će biti kineski predsjednik Xi Jinping.

"Važno je u ovom brutalnom trenutku ljudske historije da postoji međunarodna saradnja i G20 će biti još jedna prilika da se pogledamo u oči", rekao je Michel i dodao da je potrebna saradnja sa zemljama koje imaju drugačija politička viđenja, ali u najmanju ruku, vjeruju da međunarodno pravo treba da bude zaštićeno.

Lideri EU su od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara nekoliko puta pozvali Kinu da javno osudi ruske postupke, ali do sada bez uspjeha.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...