ŠTA SE SPREMA U HERCEGOVINI: Teku pripreme za proslavu utemeljenja Herceg Bosne…

Grude 18. novembra obilježavaju Dan općine ali i Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

  • Vijesti

  • 15. Nov. 2022  15. Nov. 2022

  • 5

Zapadnohercegovačka Općina Grude službeno postaje općina 1. septembra 1955. godine, a kao službeni datum za svoj dan uzimaju 18.11., dan kad je upravo u tom mjestu 1991. godine utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna.

Grude 18. novembra obilježavaju Dan općine ali i Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

U petak u 13.30 u Gorici će biti položeno cvijeće na grobu predsjednika tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne Mate Bobana. U 13.50 sati u Parku hrvatskih velikana u Grudama bit će polaganje cvijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima. U 14.00 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća Grude u kinodvorani Grude.

Podsjetimo, govoreći o 25. godišnjici smrti Mate Bobana 8. jula ove godine, lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako se s ponosom sjeća tih vremena, vremena iskušenja kada je trebalo donositi povijesne odluke. 

'Te su nas odluke u konačnici očuvale da uopće danas možemo govoriti da ova borba za dom, za naš narod ima smisla, jer tu smo svoji na svome. U nesavršeno uređenom društvu moramo dati svoj doprinos da se ono uredi po mjeri i hrvatskog naroda'', kazao je tada Čović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...