LET NA DRUGI SVIJET: NASA uspješno lansirala megaraketu na Mjesec, pogledajte snimke s lica mjesta...

"Čini se da je stiglo naše vrijeme. Nadamo se da će to biti u srijedu", rekao je Mike Sarafin, voditelj odgađane misije Artemis 1 iz sjedišta NASA-e, uoči lansiranja.

  • HiTec

  • 16. Nov. 2022  

  • 0

Misija Artemis 1, šestosedmični probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu planira uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za putovanja na Mars.

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA je u srijedu lansirala svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec u srijedu rano ujutro, manje od sedam dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

"Čini se da je stiglo naše vrijeme. Nadamo se da će to biti u srijedu", rekao je Mike Sarafin, voditelj odgađane misije Artemis 1 iz sjedišta NASA-e, uoči lansiranja.

Misija Artemis 1, šestosedmični probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu. 

Premda na brodu neće biti ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu - jednu mušku i dvije ženske lutke - opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...