SVE ZLOČINAC DO ZLOČINCA: Dodikov savjetnik Dragan Kalinić žali za Sarajevom, otkrio šta su Krajišnik, Karadžić i Koljević radili u vrijeme potpisivanja sporazuma…

-Što bi po ko zna koji put rekli - u pamet se braćo Srbi, teška su i neizvjesna vremena pred nama", rekao je Kalinić.

  • Vijesti

  • 21. Nov. 2022  

  • 1

-Republika Srpska bila je i ostala "trn u oku" zapadnih moćnika i njima lojalnog političkog Sarajeva zato što je i u ovim neizvjesnim vremenima jedina garancija demokratskih prava, sloboda i ravnopravnosti Srba u okviru BiH, a ako to nije moguće onda njihovog neprikosnovenog prava na samoopredjeljenje na osnovu Povelje UN, izjavio je Srni nekadašnji predsjednik SDS-a, a danas savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, Dragan Kalinić.

-Zbog toga je imperativ života i opstanka srpskog korpusa na ovim prostorima da se sačuva Republika Srpska, da se nikada ne odustane od zahtjeva da budu vraćene oduzete ili uzurpirane izvorne dejtonske nadležnosti i da se rehabilituje dejtonski Ustav BiH kako bi ostanak RS-a u BiH imao stvarnog smisla, kazao je on.

"Zato su i razložni pozivi Milorada Dodika, Željke Cvijanović i SNSD koalicije da se i vlast i opozicija, sada kada su utihli postizborni pokliči, okupe pod zajednički krov Republike Srpske. Ovo su pitanja našeg opstanka i zato riječima mržnje, pozivanja na osvetu ili nastavku koaliranja sa onima koji nas ne vole ovdje i u ovome trenutku ne smije biti mjesta.

Što bi po ko zna koji put rekli - u pamet se braćo Srbi, teška su i neizvjesna vremena pred nama", rekao je Kalinić.

"Svih ovih 30 godina izloženi smo bilo kroz klizajuću reviziju, bilo kroz direktni intervencionizam protektora skrnavljenju izvornog Dejtonskog sporazuma sa ciljem da se čak i uz pomoć srpskih vazala devastira Republika Srpska i učini praznom ljušturom", rekao je Kalinić.

"Dodik je tom pogledu svojevremeno, kod pokušaja da se ukine policija Srpske i objedini na nivou BiH, napravio suštinski zaokret i otprilike rekao `tuđe nećemo, svoje ne damo`", kazao je on te dodao da govorio o 21. novembru 1995. godine i iščekivanju vijesti iz Dejtona.

"Javio se Momo Krajišnik i saopštio da on neće ići na parafiranje Dejtonskog sporazuma jer smo nezadovoljni činjenicom da je Slobodan Milošević kao glavni pregovarač u ime srpske strane prepustio Aliji Izetbegoviću dijelove Sarajeva koje su kontrolisali i životima platili sarajevski Srbi. Priča se da je tada našima rekao nešto kao - otkačite to dugme sa kaputa", kazao je Kalinić.

-Srbi nisu dobili izlaz na more kod Molunata, uspostavljen je koridor prema Goraždu koji je presijecao Republiku Srpsku, a nije riješen ni status Brčkog i neke druge stvari.

Ima nas još živih sa te slave koji mogu posvjedočiti o ovoj situaciji i rezignaciji koja je tada zavladala. Čim su iz Dejtona sletili u Beograd, Milošević je cijelu našu delegaciju pokupio sa aerodroma i sproveo ih u Dobanovce, uključujući Radovana Karadžića, i natjerao ih da u decembru u Parizu potpišu konačni sporazum. Taj zadatak je obavio Nikola Koljević, tadašnji potpredsjednik Srpske", kazao je Kalinić.

-Milošević je, nakon toga, izašao pred kamere i čestitao Republiku Srpsku, danas zvuči ironično, uz neko obrazloženje zašto je muslimanima učinio ustupke, kazao je Kalinić.

Podsjetimo, svi akteri iz Kalinićeve priče su presuđeni ratni zločinci, osim Miloševića koji je preminuo u zatvoru Haškog tribunala, i Koljevića koji je izvršio samoubistvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...