KALINIĆU, SIVI TIĆU: Šta je Dodikov savjetnik „zaboravio“ spomenuti u istupu o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH...

-Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" kojoj pripadaju i prvi poslanici nastavlja da njeguje kulturu sjećanja na stvaranje Srpske i narednih dana i mjeseci nizom događaja će obilježiti i 24. oktobar 1991. godine kao i sve druge važnije datume nakon njega, poručio je Kalinić.

  • Vijesti

  • 24. Okt. 2023  

  • 3

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić, a danas savjetnik Milorada Dodika, poručio je da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH prije 32 godine bio historijski čin, te da je sada važno očuvati imovinu, kao i jedinstvo oko ključnih nacionalnih pitanja i okupljanje oko institucija na čelu sa predsjednikom RS-a.

-Za sadašnje i buduće generacije treba da važi samo jedna pouka - nikada ne bismo stvorili Republiku Srpsku da u ključnim momentima njene istorije nismo pokazali jedinstvo, hrabrost i jasnu viziju šta želimo.

Zato je danas, osim beskompromisne borbe da sačuvamo imovinu, izuzetno važno i da oko ključnih nacionalnih pitanja budemo jedinstveni i okupljeni oko institucije predsjednika Republike i Narodne skupštine i naših predstavnika u najvišim tijelima BiH i zajedno sa njima sačuvamo ono što je uz velike žrtve stvoreno, naveo je Kalinić, koji je bio i poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH.

-Prije 32 godine u Sarajevu je osnovana Skupština srpskog naroda u BiH, što se dešavalo u trenutku raspada bivše SFRЈ, a nakon sloma Saveza komunista kao vodeće političke snage i neuspjeha reformista Ante Markovića da sačuvaju Јugoslaviju.

Sa ove distance gledano, osnivanje Srpske skupštine bio je istorijski i po mnogo čemu jedinstven odgovor srpskih poslanika u tadašnjoj Skupštini SR BiH na jednostranu i od Zapada podstaknutu i podržanu odluku Muslimana i Hrvata da se BiH /prateći trend Slovenije i Hrvatske/ otcijepi iz tadašnje Јugoslavije i jednostrano proglasi nezavisnost, rekao je Kalinić.

- Ali, značajnu snagu srpskom jedinstvu toga vremena dali su i srpski poslanici iz drugih političkih partija, a prije svega Srbi reformisti koji su shvatili da ne mogu biti mimo sudbine svoga naroda i teških iskušenja koja ga čekaju pred nadolazećim tragičnim ratnim događajima, rekao je Kalinić.

-Ostalo je zabilježeno da su tada svi srpski poslanici odbili takozvanu Deklaraciju o nezavisnosti BiH koju su predložili SDA i HDZ  i napustili skupštinske klupe. Novoformirana Skupština srpskog naroda ubrzo donijela odluku o plebiscitu koji je održan 9. i 10. novembra 1991. godine i na kojem se ogromna većina Srba u BiH izjasnila za ostanak u krnjoj Јugoslaviji.

Ista Skupština je 9. januara 1992. godine donijela još jednu istorijsku odluku - proglasila je Republiku Srpsku. Muslimanske i hrvatske političke partije u tada već krnjoj Skupštini BiH raspisuju referendum o nezavisnosti BiH koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Zapadni moćnici su taj referendum kvalifikovali kao građanski, što je notorna laž, naveo je Kalinić.

-Jasno je da je Republika Srpska nastala u miru i da su Srbi ponajmanje željeli još jedan ratni sukob. Zato je i te kako važno da se sa dužnim poštovanjem sjećamo svih onih poslanika i članova prvih vlada Republike Srpske, kao i naših boraca i mučenika koji su stvorili temelje, a njihovi nasljednici nastavili su da izgrađuju ovu našu srpsku državu. Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" kojoj pripadaju i prvi poslanici nastavlja da njeguje kulturu sjećanja na stvaranje Srpske i narednih dana i mjeseci nizom događaja će obilježiti i 24. oktobar 1991. godine kao i sve druge važnije datume nakon njega, poručio je Kalinić.

No, Kalinić je u svom pamfletu „zaboravio“ spomenuti da je gotovo kompletno vojno i političko rukovodstva Republike Srpske, počevši s prvim predsjednikom tog bh. entiteta Radovanom Karadžićem, predsjednicom Biljanom Plavšić, predsjednikom Skupštine Momčilom Krajišnikom, presuđeno za ratne zločine, genocid, zločine protiv čovječnosti, etničko čišćenje nesrpskog stanovništva, za koje i danas u pritvorskim jedinicama širom svijeta služe zaslužene kazne.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...