GORE DRUŠTVENE MREŽE: Politolog Jasmin Mujanović razbjesnio Dodikovog savjetnika, pljušte optužbe i uvrede…

"Sada se čini da je cilj da se, dio po dio, isporuči regionalna hegemonija Srbiji i Hrvatskoj", poručio je Mujanović.

  • Mini market

  • 22. Nov. 2022  22. Nov. 2022

  • 7

Politolog Jasmin Mujanović, stručnjak sa američkog Univerzitet York specijaliziran za politiku post-autoritarne i postkonfliktne demokratizacije svojim je objavama razbjesnio smijenjenog predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, savjetnika predsjednika RS-a Milorada Dodika.

-Kada se trezveno sagleda stanje politike SAD i EU prema Kosovu, Bosni i Crnoj Gori, jasno je da je Zapad odustao od projekta političke transformacije na Zapadnom Balkanu. Sada se čini da je cilj da se, dio po dio, isporuči regionalna hegemonija Srbiji i Hrvatskoj.

Očigledno je da su Beograd i Zagreb uvjerili ključne zapadne sile da su oni regionalni „teškaši“ i kao takva „stabilnost“ na Balkanu zahtijeva da Zapad pomogne u realizaciji njihovih prioriteta. To nužno znači degradiranje suvereniteta Bosne, Kosova i Crne Gore.

Zapadni Balkan „post proširenja“ će se tako sastojati od dva nivoa država; ne članice EU i nečlanice, već regionalne „sile“ – Hrvatska i Srbija, moguće Albanija – i njihovi potencijalni „dominioni“: Bosna, Kosovo, Crna Gora i vjerovatno i Sjeverna Makedonija.

Ovdje se radi o tome da pomažući u realizaciji zagrebačkih i beogradskih agendi. Neliberalni Izborni zakon, etnička podjela Kosova, satelitska vlada Beograda u Podgorici itd - Zapad će odgovornost za regionalnu stabilnost prebaciti na ove lokalne sile.

Zato morate shvatiti da je lajtmotiv zapadne politike na Zapadnom Balkanu u posljednje tri decenije tražio sva zamisliva sredstva za izvlačenje iz onoga što u osnovi doživljavaju kao nebitno, varvarsko zaleđe.

Ovo je konceptualna nit koja premošćuje kolonijalnu igru Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini, poručio je Mujanović koji je dodao da se samo zajedno sve navedene zemlje mogu oduprijeti takvom planu Zapada.

Nakon njegovih riječi oglasio se smijenjeni predsjednik VSTV-a i Dodikov savjetnik Milan Tegeltija.

„Kao zaključak ovog velikog niza, Jasmin Mujanović, iz prekookeanske udobnosti SAD-a, sa svojom prekookeanskom pameću, pronašao je spasonosno rješenje problema za Bošnjake i BIH. Kaže Mujanović trebaju se bošnjački političari iz Sarajeva udružiti da Albancima s Kosova i Metohije i Milogorcima.

Postoji kod Bošnjaka jedan fenomen koji nemaju drugi narodi na Balkanu. To su bošnjačke dijasporske političke štetočine i virusi, koje iz udobnosti zapadnih zemalja konstantno truju bošnjačku političku misao i ne daju joj da se razvije i odstupi od ideologije političkog konflikta“, poručio je Tegeltija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...