SRBIJA SRLJA U LOŠEM SMJERU; ALEKSANDAR VUČIĆ SE IGRA ISKRAMA KOJE BI MOGLE RASPLAMSATI VATRU: "Više uopšte ne trebamo govoriti o evropskoj perspektivi..."

Srbija će morati priznati Kosovo ako želi postati članica EU.

  • Regija

  • 25. Nov. 2022  25. Nov. 2022

  • 0

Ulazak vojske Srbije na Kosovo značio bi objavu rata. U tom slučaju ne bi bilo napadnuto samo Kosovo. Ako se napadne NATO, to je nešto sasvim drugo. Svi vojnici koji se nalaze na Kosovu prvenstveno su tamo kako bi odvratili od mogućnosti vojnog djelovanja bilo koga ko bi htio uzrokovati oružani sukob. Oni koji to naprave moraju znati da nema pomoći Rusiji. Ako neko o tome sanja, onda su to mokri i neostvarivi snovi”, govori vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić za Dnevno.hr.

Hrvatska je u novoj šestomjesečnoj rotaciji na Kosovo ponovno poslala jednu od najelitnijih jedinica, satniju vojnika, njih oko 150. Riječ o borbenoj jedinice koja dolazi iz motorizirane gardijske brigade Puma iz Varaždina. U sklopu međunarodne misije KFOR-a Hrvatska je prošlih godina slala dvostruko manje vojnika, koji su obavljali policijske dužnosti. Ovog puta riječ je o pripadnicima elitne jedinice HV-a, kako je i rečeno na ispraćaju, ima zadatak pomoći kosovskim snagama sigurnosti i stanovnicima i ide u “prijateljsku državu”. Za RH, dakle, slanje ovakve borbene jedinice ima veći geostrateški značaj za njen regionalni interes.

Podsjetimo, nakon neuspješnog sastanka lidera Srbije i Kosova u ponedjeljak u Briselu, Kosovo je za dodatnih 48 sati odgodilo planove za kažnjavanje vozača koji odbijaju predati stare registarske pločice koje je izdala Srbija, nakon zahtjeva Sjedinjenih Država za odgodom poteza za koji Washington i Evropska unija strahuju da bi mogli izazvati etničko nasilje. Spor oko registarskih tablica već gotovo dvije godine raspiruje napetosti između Srbije i njezine bivše pokrajine koja je proglasila nezavisnost 2008. i koja je dom srpske manjine na sjeveru koju podržava Beograd, a poručili su i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Avdagić: Mir na Kosovu može se postići i bez međusobnog priznanja

Kako za portal "Dnevno" govori vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić, razumljivo je da je Kosovskoj strani dosta odugovlačenja, ali situacija je “krajnje opasna”.

Iz ovakvog stanja se može izroditi iskra koja bi mogla zapaliti vatru. Od Kosova se u ovom trenutku traži da radi ustupke, a u isto vrijeme se pokušava dati do znanja da na Kosovu ne može doći do novog oružanog sukoba. To snage vođene NATO-om neće dozvoliti. Beograd je, što se tiče odnosa prema Srbima koji žive na Kosovu napravio sve što je mogao, a da to ne uzrokuje ratni sukob. Ovo će imati posljedice na sve ljude na sjeveru Kosova. Mislim da svima postaje jasno da Srbija srlja u lošem smjeru, a više uopće ne trebamo govoriti o evropskoj perspektivi“, rekao je.

Govoreći o pristupnim pregovorima za članstvo Srbije u EU, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da evropski dužnosnici nisu donijeli rezoluciju već preporuke. Vučić je osudio medije koji su prenijeli da se među tim preporukama nalazi i ona prema kojoj se od Srbije i Kosova zahtijeva međusobno priznanje. Kako navodi Avdagić, i ovdje se radi o “klasičnoj manipulaciji koja dolazi od strane Vučića”.

Ono što se zahtjeva je normalizacija odnosa, a samo de jure priznanje nije zahtijevano od Srbije. Međutim, samo članstvo Srbije u ovom trenutku nije blizu. Naravno da se mir na Kosovu može postići i bez međusobnog priznanja. To je nešto što se može ostaviti za kasnije. To bi bilo neupitno kada ne bi bilo stalnih provokacija i dizanja tenzija. Puno toga su već popustili na sjeveru Kosova. Ovi koji su napuštali svoja radna mjesta u administrativnim tijelima Kosova nisu sjedili u uredima Republike Srbije. Zašto je baš registarska pločica postala crvena linija? Mislim da je svima jasno da je Vučić podigao uloge na štetu ljudi kojima se manipulira”, rekao je Avdagić.

‘SAD želi spriječiti bilo kakav sukob na Kosovu’

Avdagićevo mišljenje dijeli i pravnik te bivši saborski zastupnik Pero Kovačević, koji nam govori kako je mogućnost da dođe do incidenta na Kosovu male.

Obje strane vodit će računa da se ne ulazi u borbena djelovanja. Time se ostvaruje mogućnost intervencije NATO saveza, pa će obje strane izbjegavati sukobe. SAD pokušava spriječiti bilo kakve opasne situacije na području Kosova. Evropska unija se, kao i uvijek, pokazala potpuno nemoćnom utjecati na ovu situaciju. Amerikanci su to morali uzeti u svoje ruke i prisilili su obje strane na dogovor”, rekao je.

Kako kaže Kovačević, Srbija će morati priznati Kosovo ako želi postati članica EU.

“Ovdje EU mora biti dosljedna samoj sebi. To su temeljna pravila, a Srbija je uvijek sjedila na dvije stolice, pogotovo kada je riječ o odnosu s Rusijom. Nabavljali su naftu i plin povoljno, a s druge strane je koristila sredstva iz fondova EU. Sada je tome kraj ako EU ostane dosljedna sebi”, rekao je.

Kovačević smatra da će pitanje mira na Kosovu i međusobnog priznanja morati riješiti Amerikanci. Zanimljivo je i da je predsjednik srpskih Radikala Vojislav Šešelj rekao da na zapadu nikome, a pogotovo Amerikancima, ne odgovara novi ratni sukob na Balkanu.

“Amerikancima u ovom trenutku ne odgovara nikakvo izbijanje ratnih sukoba u bilo kojem području u svijetu, budući da su maksimalno angažirani u Ukrajini. Poslali su velik kontingent naoružanja u Ukrajinu, a nisu to nadomjestili novim oružjem. Oni će pod svaku cijenu spriječiti bilo kakvu eskalaciju sukoba na Kosovu”, rekao je Kovačević.

‘Misija na Kosovu nije ista kao i obuka ukrajinskih vojnika’

Zanimljivo je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković naveo misiju na Kosovu kao primjer učešća Hrvatske u mirovnim misijama kada je bio upitan o ustavnosti odluke da se prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika pošalje na izglasavanje u Sabor.

Jesu li nam Kosovo ili Afganistan saveznici? Nisu, to su misije u kojima je Hrvatska učestvovala. Ovo je bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika o tome da se izjasne gdje su o temi koja je sigurnosna tema u svijetu”, rekao je premijer.

“Ono što je važno shvatiti je da Hrvatska ne šalje vojnike u Ukrajinu. Hrvatska je već poslala kontingent naoružanja u tu zemlju, a sada se od jednom pojavila priča po kojoj je odjednom problem sudjelovati u misiji obuke ukrajinskih vojnika. Zašto bi bio problem ugostiti ukrajinske vojnike? Pa već smo ugostili ukrajinske izbjeglice i poslali oružje u Ukrajinu. Čini mi se da se svi slažu da je Ukrajina oštećena i da joj treba pomoć. Ovdje se izvlače teze koje nisu primjerene, a upitno je hoće li uopće postojati interes za specijalističku obuku kakvu Hrvatska može pružiti”, rekao je Avdagić.

Kaže da će teško biti zaustaviti učešće u ovoj misiji.

Cijela Evropa je stala uz Ukrajinu. Zašto hrvatska od jednom mora biti izuzetak? Zašto baš Hrvatska mora istupiti i pokazati zube? To nije primjereno i radi se o stvarima s kojima bi trebalo prestati. To je poruka koja nije dobro prihvaćena i sreća je da se Hrvatsku ne gleda kao problematičnu zemlju zbog politike koju provodi premijer, ali zbog politike koju vodi predsjednik ona izgleda itekako problematično”, rekao je Avdagić.

Kovačević smatra da su situacije na Kosovu i u Ukrajini različite, pa je i uloga hrvatskih vojnika drugačija.

“Ovdje se radi o obuci pripadnika oružanih snaga u Ukrajini. Oni su se morali dogovoriti oko toga, a ne ići u sukobe. Ovdje je riječ o obuci, a ne o vojnom djelovanju. Kada bi ukrajinski vojnici stigli u Hrvatsku, ne bi bilo riječi o vojnom djelovanju, već bi bili ovdje radi obuke i vježbi. Pravno gledano, to je na granici Ustavnosti. Da bi se to ostvarilo, morao bi se potpisati međunarodni ugovor o savezništvu. Mislim da se Plenković ovdje malo zaigrao i glumi većeg katolika od Pape, ali ne podržavam niti Milanovića u njegovim eskapadama", rekao je Avdagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...