‘BILA MI JE ČAST DOĆI OVDJE": Na najpoznatijoj plaži Australije okupilo se oko 2500 golih ljudi, razlog će vas iznenaditi (FOTO)

Od 3:30 po lokalnom vremenu, volonteri su se okupili na plaži kako bi učestvovali u instalaciji, napravljenoj u saradnji s dobrotvornom organizacijom Skin Check Champions tokom Sedmice podizanja svijesti o raku kože.

  • Svijet

  • 26. Nov. 2022  26. Nov. 2022

  • 1

Oko 2500 golih dobrovoljaca poziralo je u ranim jutarnjim satima na plaži Bondi u Sydneyju te tako pridonijeli stvaranju umjetničkog djela osmišljenog za podizanje svijesti o raku kože.

image  Saeed Khan/Afp

Ova instalacija je najnoviji projekt američkog fotografa Spencera Tunicka, čiji je cilj potaknuti Australce na redovne kontrole kože.

Zbog ovoga je projekta promijenjen i zakon kako bi se po prvi put dopustila javna golotinja na plaži.

Među Australcima, u odnosu na druge nacije, najveći je postotak onih pogođenih melanomom, kaže Svjetska fondacija za istraživanje raka.

Od 3:30 po lokalnom vremenu, volonteri su se okupili na plaži kako bi učestvovali u instalaciji, napravljenoj u saradnji s dobrotvornom organizacijom Skin Check Champions tokom Sedmice podizanja svijesti o raku kože.

"Imamo priliku podići svijest o pregledima kože i bila mi je čast doći ovdje, stvarati svoju umjetnost i samo slaviti tijelo i zaštitu", rekao je svjetski poznati umjetnik Tunick, prenosi Jutarnji list.

image  

Bruce Fisher (77), koji je učestvovao u događaju, rekao je: 

"Proveo sam pola svog života na suncu i skinuli su mi nekoliko malignih melanoma s leđa. Mislio sam da je ovo dobar razlog i volim se skidati na plaži Bondi."

Fotograf Tunick je najpoznatiji po osmišljavanju slika masovnih aktova na nekim od najpoznatijih svjetskih lokacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...