OPAKA BOLEST IMA NOVO IME: Od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma obično prolazi nešto više od sedam dana…

Nakon toga pojavljuju se i lezije, odnosno mali mjehurići na koži pacijenta koji nestaju nakon otprilike sedam dana.

  • Zdravlje

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 0

OPAKA BOLEST IMA NOVO IME: Od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma obično prolazi nešto više od sedam dana…

Otkako su se proširile svijetom i zaprijetile novom pandemijom, majmunske boginje našle su se na lošem glasu. Ne toliko zbog ozbiljnosti bolesti ili brzog širenja, već zbog loše konotacije samog imena.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još je ranije obećala da će pokušati pronaći novo ime za ovu bolest, nakon što su neki skrenuli pozornost na diskriminatorno ime bolesti koja potječe iz Afrike.

Tako su "majmunske boginje" postale "mpox". Kako su istaknuli predstavnici WHO-a, oba imena će se koristiti sljedećih godinu dana, nakon čega će se u službenim dokumentima koristiti samo izraz "mpox".

Jedan od razloga za promjenu imena je i njegova rasna konotacija, zbog koje su, tvrde u WHO-u, neke ugrožene skupine ljudi odbijale primiti cjepivo.

Inače, majmunske boginje prvo su otkrivene kod laboratorijskih majmuna 1950-ih godina, a ime su dobile 1970-ih godina. U međuvremenu je WHO sugerirao znanstvenicima da viruse ne imenuju po mjestima (primjerice, koronavirus je prvotno bio nazivan virusom iz Wuhana) kako bi spriječio odmazdu prema tim mjestima i ljudima koji tamo prebivaju.

Podsjetimo, majmunske boginje proširile su se iz srednje Afrike širom svijeta, a u proljeće 2022. zabilježen je veći broj slučajeva i u zapadnim zemljama. Radi se o virusnoj bolesti koja se brzo i lako prenosi, no iako su tokom proljeća zabilježene epidemije u nekoliko desetaka zemalja svijeta, brza reakcija rezultirala je sprečavanjem daljeg širenja.

Prema istraživanjima koje su znanstvenici proveli tokom epidemije majmunskih boginja u svijetu, od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma obično prolazi nešto više od sedam dana. Glavni su simptomi temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i leđima, otečeni limfni čvorovi, groznica i iscrpljenosti. Nakon toga pojavljuju se i lezije, odnosno mali mjehurići na koži pacijenta koji nestaju nakon otprilike sedam dana. Pacijenti moraju biti u strogoj karanteni i paziti da ne probuše mjehuriće kako ne bi izazvali infekciju na mjestu mjehurića.

Iako WHO preporučuje korištenje novog imena, "mpox" za majmunske boginje, još nije u potpunosti jasno hoće li znanstvenici u svijetu i koristiti taj izraz. Naime, obično je za promjenu imena nekog virusa u znanstvenoj zajednici potrebno i nekoliko godina. Možda će činjenica da WHO preporučuje korištenje novog imena, potaknuti i znanstvenike da slijede tu praksu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...