TEROR REŽIMA I BRUTALNA REPRESIJA: Pojačan kontigent policije sprečava daljnje demonstracije u Kini, zaustavljaju prolaznike, provjeravaju telefone...

Mnoštvo policije raspoređeno je u utorak u nekoliko kineskih gradova kako bi se spriječilo oživljavanje protesta koji su proteklih dana zahvatili zemlju zbog politike nultog covida i ograničavanja slobode.

  • Svijet

  • 29. Nov. 2022  

  • 0

Na ulicama glavnog grada Pekinga i drugih velikih gradova poput Šangaja, Guangzhoua i Hangzhoua od ponedjeljka je pojačan policijski kontingent.

Sigurnosne snage sve češće zaustavljaju prolaznike i provjeravaju njihove telefone radi sumnjivog sadržaja ili softvera, uključujući VPN-ove koji se mogu koristiti za zaobilaženje internetske cenzure.

U Pekingu je policija bila posebno usredotočena na osiguranje šetališta rijeke Liangma u blizini diplomatske četvrti, gdje su stotine protestirale u nedjelju navečer.

U međuvremenu su u financijskom centru Šangaju postavljene barijere duž Wulumuqi Roada kako bi se spriječilo okupljanje velikih masa, kao što se dogodilo tokom vikenda.

Nedavni protesti, vrlo neuobičajni u zemlji pod komunističkom vlašću s više od 1,4 milijarde stanovnika, bili su potaknuti bijesom zbog smrtonosnog požara koji je izbio u stambenoj zgradi u glavnom gradu pokrajine Xinjianga, Ürümqiju, u kojem je poginulo deset ljudi. Nekoliko stanovnika objavilo je na društvenim mrežama da su ograničenja zbog koronavirusa ometala napore spašavanja. Gradski dužnosnici odbacili su takve optužbe.

Veliki dijelovi regije Xinjiang i njezin glavni grad bili su u karanteni više od sto dana.

Kina trenutno bilježi najveći broj slučajeva covida-19 od početka pandemije. U utorak je zdravstvena komisija u Pekingu izvijestila o 38.400 novih slučajeva, što je blagi pad u usporedbi s rekordom od više od 40.000 postavljenim dan ranije.

Opsežna ograničenja kretanja trenutno su na snazi u više kineskih gradova s više od milijun stanovnika, poput Pekinga, teško pogođenog južnog kineskog grada Guangzhoua i Chongqinga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...