PROFESOR ŽARKO KORAĆ O PREMIJERU KOSOVA: "Kurti nije korumpiran i to smeta velikim silama"

Izjavu Aleksandra Vučića da je Kurti “teroristički ološ” ocjenjuje kao “ispad” Vučićeve radikalske prošlosti i dehumanizacije Albanaca kao naroda.

  • Regija

  • 03. Dec. 2022  03. Dec. 2022

  • 2

U intervjuu na Gradskoj RTV Albin Kurti je pokazao da je krajnje normalan čovjek, koji normalno razgovara, nikoga ne vrijeđa, iznosi svoje argumente i stiče se utisak da hoće da čuje vaše, kazao je profersor i potpredsjednik prve demokratske Vlade Srbije Zorana Đinđića, Žarko Korać u emisiji “Hej Sloveni” Gradske RTV.

“To pokazuje kakve političare imamo u regionu, da je rijetkost da je neko pristojan, što je minimum za nekoga ko je u javnom životu”, kazao je Korać.

Kurti je čovjek čvrstih političkih stavova i od samoga početka podsjeća na Adema Demićija, koji je bio najduži zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, podsjeća Korać.

“Kurti je njemu sličan po tome što ima čvrsta i nepokolebljiva politička uvjerenja, što je rijetkost kod političara”, ocijenio je Korać.

Dodaje da Kurti spada u poštene političare, za koga se ne vezuju afere, što se ne sviđa velikim silama.

“Ideološki je vrlo jasan, užasno principijelan i krajnje pošten. Kada sam rekao da će Kurti doći na vlast smijali su mi se. Više su ga gledali kao jednog zanesenjaka, neophodnog na političkoj sceni Kosova, ali suviše tvrdog, nezgodnog politički da bi mogao voditi zemlju”, kazao je Korać.

Objašnjava da Albin Kurti nije priznavao prethodnu vladu Kosova, pa nije priznavao ni njihove odluke i to je jedan od problema koji Zapad sada ima sa Kurtijem.

“On je nezgodan pregovarač, ne u ljudskom smislu, već jer čvrsto drži do onoga u šta vjeruje. To je fenomen da niko u Srbiji nije imao priliku da čuje i vidi Kurtija, da ga pita nešto i da sastavi procjenu”, kazao je Korać.

Izjavu Aleksandra Vučića da je Kurti “teroristički ološ” ocjenjuje kao “ispad” Vučićeve radikalske prošlosti i dehumanizacije Albanaca kao naroda.

“Dehumanizacija u smislu da ga ne gledaš kao političkog neistomišljenika već kao čoveka sa kojim se ne može razgovarati. Na kraju će Vučić otići na sastanak u Tiranu i uniziće sebe jer će voditi pregovore sa čovjekom kojeg je nazvao teroristom”, zaključio je Korać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...