GRADONAČELNIK ŠTRPCA NAJAVLJUJE: "Postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije"

On je naglasio da je na Kosovu i Metohiji prisutno "institucionalno nasilje na svim nivoima" i da su Srbi žrtve onoga što Kurti ima za cilj u krajnjem smislu, a to je da srpski narod stavi u što teži položaj i na taj način ih natjera da taj prostor napuste.

  • Regija

  • 04. Dec. 2022  

  • 2

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije Kosova, ističući da se na Kosovu i Metohiji ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.

Jevtić je rekao da je situacija, od dolaska na vlast predsjednika Vlade Kosova Albina Kurtija, iz dana u dan sve teža kada je riječ o životu i položaju Srba na Kosovu i Metohiji, te dodao da je sve što se dešava u posljednje vrijeme dokaz da i međunarodna zajednica svoj dio posla ne radi na način na koji bi trebalo, a s ciljem prije svega smirivanja tenzija i prevazilaženja cjelokupne situacije.

On je naglasio da je na Kosovu i Metohiji prisutno "institucionalno nasilje na svim nivoima" i da su Srbi žrtve onoga što Kurti ima za cilj u krajnjem smislu, a to je da srpski narod stavi u što teži položaj i na taj način ih natjera da taj prostor napuste.

"Što se nas južno od Ibra tiče, mislim da smo blizu tih crvenih linija (za izlazak iz privremenih institucija). Posljednja odluka, potpuno ignorisanje ustavnog prava koje garantuje predstavljanje Srba u institucijama na centralnom nivou vlasti je nešto što nas je dovelo u poziciju da nismo daleko od odluke da i mi, južno od Ibra, napustimo kosovske institucije", rekao je Jevtić.

On je dodao da su Srbi razočarani zbog ćutanja međunarodne zajednice na sve ono što Kurti radi.

"Ćutanje je znak odobravanja i u takvoj situaciji nama ništa drugo ne preostaje nego da napustimo institucije i da ne budemo dio onoga što Kurti radi", rekao je Jevtić za Tanjug.

On je naveo da će konačnu odluku o napuštanju kosovskih institucija donijeti dobro uzimajući u obzir sve okolnosti, činjenice i glavno pitanje koje je postavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - "A šta ćete dan poslije?".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...