FORBES OBJAVIO LISTU NAJPOTCJENJENIJIH BALKANSKIH GRADOVA: Među njima i jedan grad u Bosni i Hercegovini...

"Posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama", piše Forbes.

  • Šareni svijet

  • 05. Dec. 2022  05. Dec. 2022

  • 0

Ugledani časopis Forbes objavio je listu pet najpodcjenjenijih balkanskih gradova, a iako se na popisu nije našao ni jedan hrvatski grad, našli su se jedan srpski, jedan makedonski i jedan bosanskohercegovački.

Doboj

"Povijesni grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. stoljeću, za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije gotovo dvadeset puta", piše u tekstu.

"Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i isprobavanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište na otvorenom, a posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama."

Ohrid

Ohrid je prema Forbesu podcijenjena destinacija.

"Smješten u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, Ohrid je jedno od rijetkih odredišta na svijetu koje služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-ova svjetska baština, zahvaljujući stoljećima starih crkava u bizantskom stilu i prostranom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama.

Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran bijeg u prirodu trebali bi provesti vrijeme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica", poručili su.

Niš

"Smješten u južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao velik broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potječu iz tog grada", piše Forbes.

"Sadrži bogat niz povijesnih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. stoljeća do Ćele-kule, jezive građevine ukrašene lubanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspjelom ustanku protiv Osmanskog Carstva.

Uz bogatstvo povijesnih atrakcija, Niš je također dom rastuće gastronomske scene, s mnoštvom vrhunskih restorana koji rade u središtu grada", zaključuju.

Varna

Na popisu se našao i grad u Bugarskoj Varna.

"Smješten na zapadnom rubu Crnog mora, ovaj povijesni grad trenutno služi kao jedno od najistaknutijih bugarskih obalnih odmarališta, nudeći široku lepezu otmjenih hotela.

Duga gradska plaža s bijelim pijeskom savršeno je mjesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varna nalaze rimske kupke, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primjeraka blaga na svijetu", piše Forbes.

Berat

Albanski grad Berat je prema Forbesu također podcijenjena destinacija.

"Berat, slikoviti grad smješten na obalama rijeke Osum. Stoljeća vladavine širokog spektra različitih kultura prožela su Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova. Iako su džamije i crkve prisutne diljem grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi više zgrada iz 13. stoljeća", piše Forbes.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...