JUTROS U AKCIJI SIPA-e: Uhapšen ministar iz Vijeća ministara BiH u predmetu visoke korupcije

Njega su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

  • Hronika

  • 06. Dec. 2022  06. Dec. 2022

  • 2

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić (DNS) uhapšen je jutros na području Istočnog Sarajeva.

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e, uz asistenciju MUP-a RS-a, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Lučić Miloša (1986), aktuelnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima. 

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe. 

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom. 

Tužitelj i istražitelj Tužiteljstva BiH, koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti. 

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA-e, biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima. 

Podsjetimo, u aprilu ove godine u SIPA-inoj akciji "Dijamant" uhapšen je pratilac ministra Miloša Lučića i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Miloš Nikolić.

Nikolić je uhapšen zbog prodaje droge, odnosno uhvaćen je u prodaji 10 kilograma "spida".

Prilikom pretresa pronađeno im je 15 kilograma spida, a za četvorku se sumnja da su počinili krivična djela "organizovani kriminal", neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama" i "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...