„SLOBODNA BOSNA“ OTKRIVA: Preokret u zadnji čas, Dragan Čović od Osmorke tražio promjenu lokacije sastanka, stigao odgovor iz Sarajeva…

Čović je kazao kako i dalje ostaje jedinstven cilj, a to je da do kraja godine dobijemo Vladu BiH i Vijeće ministara BiH te za početak, kako kaže, usvajanje budžeta i na jednoj i drugoj razini.

  • Politika

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 16

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u Mostaru uoči sastanka s "Osmorkom", kako bi danas trebale biti poznate prve informacije o tome kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH.

Dodao je kako su na dnevnom redu sastanka došle teme o resorima i dogovoru oko izvršne vlasti.

Napomenuo je kako je procedura oko imenovanja predsjednice (Borjana Krišto) već pokrenuta te da vjeruje da bi Vijeće ministara BiH trebalo dobiti do Nove godine kao i državni proračun.

- Razgovarat ćemo primarno o federalnoj razini, a onda lagano prelazimo na razinu ministara Vijeća. Ja sam preko vikenda imao kontakt s predstavnicima RS-a i mislim da je i druga strana to jednako odradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće trebati vremena kao prije, da ovaj posao završimo, kazao je Čović u izjavi medijima.  

Ponovio je kako i dalje ostaje jedinstven cilj, a to je da do kraja godine dobijemo Vladu BiH i Vijeće ministara te za početak, kako kaže, usvajanje proračuna i na jednoj i drugoj razini.

No, nakon toga dogodio se obrat.

Kako saznaje „Slobodna Bosna“ od izvora bliskih vrhu HDZ-a BiH, lider te stranke Dragan Čović zatražio je da se sastanak sa Osmorkom izmjesti iz Sarajeva, kako je to prvotno bilo planirano.

Stranačka vodstva umjesto u Sarajevu okupit će se danas u 12 sati u Konjicu, na prijedlog lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića, inače rođenog Konjičanina.

Prema našim izvorima razlog ovakve nagle promjene je Čovićevo izbjegavanje velike medijske pozornosti uoči sastanka na kojem bi trebali donijeti ključne odluke oko formiranja vlasti na državnoj i federalnoj razini.

Razgovori u hotelima, restoranima i kafanama, nastavak su dosadašnje prakse koju je vladajuća koalicija SDA-HDZ-SNSD provodila svih ovih godina izbjegavajući ključne razgovore o sudbini države voditi u parlamentu i državnim institucijama Bosne i Hercegovine, iako su pojedini lideri današnje Osmorke uvjeravali javnost kako će se s takvom praksom prestati.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...