ZVANIČNI PODACI: Stopa inflacije u novembru smanjena u eurozoni i EU

Dodaje se da su cijene energenata i dalje najveći pokretač inflacije, a slijede ih hrana, alkohol i duhan, te usluge.​​​​​

  • Ekonomija

  • 16. Dec. 2022  

  • 0

Stopa inflacije je u novembru smanjena i u eurozoni i u Evropskoj uniji (EU), pokazuju zvanični podaci objavljeni u petak, javlja Anadolu Agency (AA).

"Godišnja inflacija u eurozoni smanjena je sa oktobarskih 10,6 na 10,1 posto, dok je u EU-u smanjena sa 11,5 na 11,1 posto", objavila je statistička kancelarija Evropske unije (Eurostat).

Najniže godišnje stope zabilježene su u Španiji (6,7 posto), Francuskoj (7,1 posto) i Malti (7,2 posto), dok su najviše stope bile u Mađarskoj (23,1 posto), Letoniji (21,7 posto) i Estoniji i Litvaniji (po 21,4 posto).

"Sveukupno, godišnja inflacija je smanjena u 16 država članica EU-a, ostala stabilna u tri, a povećana je u osam", saopšteno je iz Eurostata.

Dodaje se da su cijene energenata i dalje najveći pokretač inflacije, a slijede ih hrana, alkohol i duhan, te usluge.​​​​​

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...