POTVRĐENO ZA "SB": Inspektori u Osnovnoj školi "Grbavica I" zbog slučaja vraćanja osuđenog pedofila na radno mjesto

Nalaz inspekcije će odgovoriti na mnoga pitanja.

  • Vijesti

  • 20. Dec. 2022  

  • 1

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove jučer je obavila nadzor u Osnovnoj školi "Grbavica 1" u vezi povratka na radno mjesto nastavnika Samira Alihodžića, pravomoćno osuđenog za pedofiliju, potvrđeno je iz KUIP-a KS za "Slobodnu Bosnu".

Iz KUIP-a su naveli kako su odmah po dostavljenom zahtjevu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS postupili hitnom vršenju inspekcijskog nadzora u JU OŠ “Grbavica I”, gdje je na teren izašao glavni inspektor Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite i kantonalni prosvjetni inspketor, izvršavajući u prostorijama škole usmjereni inspekcijski nadzor.

Kako su naveli, nakon analize dokumentacije izuzete u postupku predmetnog inspekcijskog nadzora bit će sačinjena informacija, koja će u najkraćem roku, po službenoj dužnosti, biti dostavljena resornom ministarstvu, kao podnosiocu zahtjeva, te eventualno drugim organima i institucijama na dalje postupanje.

Nalaz inspekcije će odgovoriti na mnoga pitanja poput toga kako je Samir Alihodžić dobio uvjerenje o nekažnjavanju, vraćen na radno mjesto itd.

Podsjećamo, Alihodžić je pravomoćno osuđen 11. novembra 2021. godine i izrečena mu je godina zatvora i godina zabrane obavljanja poslova nastavnika. Nije išao na izdržavanje kazne, već je platio u iznosu od 36.500 KM.

Nakon što je pravomoćno osuđen, uzeo je godinu neplaćenog, što se podudara sa godinom zabrane obavljanja posla. Na posao je vraćen 15. decembra.

Nakon pritiska medija i javnosti, Alihodžić je jučer dao otkaz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...