TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: Tlo se strahovito zatreslo i u smrt odvelo na stotine ljudi ljudi, srušilo se više od 700 zgrada, nestao je cijeli glavni grad…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 03. Jan. 2023  

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u davnu 1911. godinu, u vrijeme nezapamćene prirodne katastrofe.

Naime, Almaty, bivši glavni grad Kazahstana i dom za oko 2 miliona ljudi, u svojoj historiji preživio je česte potrese: 1887. godine zemljotres u Vernyju magnitude oko 7,3 stepeni prema Richteru imao je epicentar nekoliko kilometara zapadno od grada, ali nije izazvao površinske rupture. Samo dvije godine kasnije, potres M8 Chilik probio je površinu 100 km jugoistočno od Almatyja. Konačno, Almaty je bio teško oštećen u zemljotresu u Chon Keminu 1911. magnitude 8, koji se dogodio na južnom boku Zailisky Alataua.

Dana 3. januara 1911. Kebin potres ili Chon-Kemin potres pogodio je ruski Turkmenistan. Zemljotres magnitude 7,7 ubio je 452 osobe, uništio više od 770 zgrada (što je bio gotovo cijeli grad) u Almatyju, a sve je rezultirala je 201 km dugačkim površinskim rasjedom u dolinama Chon-Kemin, Chilik i Chon-Aksu.

ZEMLJOTRES JE PROUZROČIO POMIJERANJE RAZINE TLA

Najveća šteta i najveći broj žrtava posljedica je klizišta izazvanih zemljotresom, pri čemu su poginule 452 osobe, a povrijeđeno je još 740 osoba.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...