HAOS U AGRESORSKIM REDOVIMA: Ruski vojnici očajni zbog nedostatka municije, procurio video zloglasne grupe Wagner...

U javnosti su se tako, između ostaloga, pojavile informacije o mogućim ruskim nabavkama iranskih raketa te nabavkama iz Sjeverne Koreje.

  • Evropa

  • 03. Jan. 2023  

  • 1

U posljednjem ažuriranju stanja na bojišnicima u Ukrajini, think tank Institut za proučavanje rata (ISW) iznosi za Kremlj zaključke o plitkim mogućnostima njihovih vojnih djelovanja u dogledno vrijeme u Ukrajini. Kako se navodi u izvještaju, ruske snage vjerovatno iscrpljuju svoje zalihe topničke municije i zbog toga će se morati boriti samo kako bi održale svoj trenutni tempo operacija na određenim dijelovima prve linije bojišta u Ukrajini.

Načelnik ukrajinske Glavne vojne obavještajne uprave (GUR) Kirilo Budanov izvijestio je 31. decembra da ruske snage na ukrajinskim bojištima imaju značajne probleme s topničkom municijom, koji će do marta postati sve izraženiji. Budanov je izjavio da su ruske snage ranije ispaljivale 60.000 topničkih granata dnevno, od datuma koji nije tačno utvrđen, a sada ispaljuju tek 19.000 do 20.000 granata.

Budanov kaže da su ruske snage također povukle sve preostale količine topničke municije iz bjeloruskih vojnih skladišta kako bi podržale svoje operacije u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Velike Britanije izvijestilo je 24. decembra da ruskim snagama trenutno nedostaju zalihe potrebne za potporu velikim ofenzivnim operacijama te da održavanje odbrambenih operacija duž dugačke bojišnice u Ukrajini također zahtijeva od ruske vojske da troši značajan broj granata i raketa dnevno.

U ISW-u procjenjuju da će ograničenja u pogledu municije vjerovatno djelomično spriječiti ruske snage u održavanju visokog tempa iscrpljujućih operacija u rovovskim borbama na području Bahmuta u bliskoj budućnosti. Iscrpljenost zaliha topničke municije vjerovatno će utjecati na sposobnosti ruskih snaga u provođenju brzih operacija i na drugim dijelovima bojišta u Ukrajini. Ovaj ukrajinski izvještaj prema kojem su Rusi već iscrpili zalihe streljiva u Bjelorusiji, ističu u ISW-u. daljnji je pokazatelj da je mogućnost ponovnog pokretanja velike ruske ofenzive s teritorija Bjelorusije u nadolazećim mjesecima malo vjerovatna.

Ruske snage su i 31. 12. pokrenule još jedan val raketnih udara usmjerenih na ukrajinsku ključnu infrastrukturu, no taj je val napada bio smanjenog intenziteta u usporedbi s prethodnim. Službeni ukrajinski izvori izjavili su da su ruske snage lansirale više od 20 krstarećih projektila lansiranih iz zraka - od kojih je ukrajinska protuzračna odbrana navodno oborila njih 12 te su koristile 10 bespilotnih iranskih letjelica Shahed-136 i promatračku bespilotnu letjelicu Orlan-10, a koje su ukrajinske snage navodno sve oborile.

ISW ističe kako u ovom trenutku ne mogu procijeniti je li smanjeni intenzitet te baražne vatre rezultat nedostatka dovoljnih količina ruskih projektila te može li Moskva uopće nastaviti s provođenjem intenzivnih valova napada. Ruski vojni blogeri, pak, nastavili su opisivati opseg napada koristeći slične izvještaje i reakcije kakve su koristili za prethodne valove raketnih napada unatoč aktuelnom smanjenom intenzitetu i utjecaju.

O tome da Kremlj uslijed intenzivnih napada na infrastrukturne i civilne ciljeve u Ukrajini ozbiljno iscrpljuje svoje zalihe navođenih projektila i topničke municije, mediji, promatrači i analitičari spekuliraju već duže vrijeme, iako je takve informacije teško neovisno potvrditi. U javnosti su se tako, između ostaloga, pojavile informacije o mogućim ruskim nabavkama iranskih raketa te nabavkama iz Sjeverne Koreje. Ipak, procjenjuje se kako je malo vjerovatno da će do iranskih isporuka raketa doista i doći, dok Pjongjang negira pomenuti aranžman s Moskvom.

Da Moskva možda doista ima ozbiljnih problema s topničkom municijom, mogla bi sugerirati i video snimka navodno nastala kod Bahmuta, gdje ruske snage predvođene plaćenicima zloglasne grupe Wagner vode rovovske bitke protiv ukrajinskih branitelja. Na snimci se mogu vidjeti plaćenici kako vrijeđaju vrhovnog zapovjednika ruske vojske Valerija Gerasimova, poručivši mu da se žele boriti, ali da nemaju municije te da im hitno pošalje granate i drugu topničku municiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...