DOK LJULJA SE OSMORKA: Zašto o krizi unutar vladajuće koalicije mudro šuti lider HDZ-a BiH Dragan Čović…

Bilo kako bilo, uskoro ćemo doznati je su li važniji državni interesi ili borba za pozicije u vlasti i vrijedi li riskirati ostanak bez pozicija, ponajviše na kantonalnim nivoima.

  • Politika

  • 04. Jan. 2023  

  • 2

Prve zvanične trzavice na relaciji stranaka koje čine koaliciju Osmorku. Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a i Semir Efendić, čelnik Stranke za BiH, pozivaju ostale partnere da prekinu pregovore sa SNSD-om, partnerom Osmorke na državnoj razini, zbog odluka koje je inicirao Milorad Dodik. Prva prepreka Zakon o nepokretnoj imovini i moguće imenovanje Denisa Šulića za državnog ministra.

Većina čelnika Osmorke, kao i treći partner HDZ BIH bez komentara.

Trn u oku dijelu Osmorke, ispostavlja se, je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, ali i namjera da se u Vijeće ministra BIH imenuje Denis Šulić, kako kažu u NES-u i SBiH-u, Bošnjak po Dodikovoj mjeri, što bi za SNSD značilo nadmoć u odlučivanju. Ogrešević ide korak dalje, te poručuje da NES neće biti dio vlasti u kojoj Dodik, i prije formiranja Vijeća ministara, krši potpisani Sporazum. Navodi, interes države je iznad svega.

Većina lidera Osmorke bez komentara. Istina, škrti na riječima nisu bili u SDP-u. Podsjećaju da su prvi u NSRS digli glas protiv usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini. Navode da blokada Vijeća ministara ne nanosi štetu ni SNSD-u ni HDZ-u, te da blokada održava samo SDA i DF.

"Blokada formiranja vlasti na državnom nivou ni na koji način ne slabi njihove pozicije. Međutim, to u svakom slučaju ne znači da stranke Osmorke trebaju pod svaku cijenu ići u formiraje vlasti. Ako neko želi da napusti taj projekat svi imaju taj izbor, što se SDP-a tiče naravno da smo spremni učinit ćemo sve da Osmorka opstane", kazao je za BHRT Nerin Dizdar iz SDP-a BiH.

Oglasili su se i iz pokreta - Za nove generacije, s jasnom porukom - dajemo im šansu od 100 dana.

"Gospodin Miletić je prenio jasan stav pokreta „Za nove generacije“ koji je spreman dati šansu novome sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100
dana da dokaže svoju privrženost ovim ciljevima. Taj period je više nego dostatan da se dokaže da li su ove namjere iskrene ili se samo radi o olako datim obećanjima u cilju popunjavanja kadrovskih križaljki".

Stigla je reakcija i iz SDA. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kaže da ukoliko SNSD-ov Denis Šulić bude ministar u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara proruskim političkim snagama.

"Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtijevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od
konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH".

Stranka za BiH nema zastupnika u državnom parlamentu, dok NES ima jednog. Stoga njihova
uloga u kreiranju vlasti na državnom nivou i nije velika, ali jeste na federalnom. Ove dvije stranke u Zastupničkom domu Federacije BIH imaju
devet ruku, a izvjesno je da će imati i delegate u Domu naroda. Njihova uloga nije zanemariva ni na kantonalnom nivou.

"Kolicija je faktički tek formirana, na nekim nivoima je tek u najavi, nije formalno ni uspostavljena, a već vidimo značajna neslaganja između partnera u toj kolaiciji. U jednu ruku je vrlo interesantno pratiti uslovno rečeno i poziciju hrvatske strane u ovoj koaliciji jer do sada vidmo trzavice između SNSD-a i Osmorke i nema značajnih reakcija iz trećeg bloka", kazao je Amel Delić, profesor na fakultetu za javnu upravu UNSA.

Bilo kako bilo, uskoro ćemo doznati je su li važniji državni interesi ili borba za pozicije u vlasti i vrijedi li riskirati ostanak bez pozicija, ponajviše na kantonalnim nivoima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...