POTUKAO KONKURENCIJU: Predstavljen prvi električni automobil s dometom većim od 1.000 kilometara, a cijena...

Ono što se mora uzeti u obzir je da ova brojka nastaje u skladu s lokalnom CTLC normom.

  • Auto

  • 07. Jan. 2023  

  • 0

Zeekr je nova marka koja proizvodi isključivo električne automobile. Pripada kineskom divu Geelyju, ujedno i vlasniku Volva, a u Europu dolazi ove godine s modelom 001. U Kini je upravo predstavio poseban SUV 001 s kojim deklarira čak 1.032 kilometra autonomije. Ta se autonomija temelji na posljednjoj generaciji litijske baterije velikog kapaciteta (140 kWh) koju proizvodi CATL, kompanija koja je svjetski lider u ovom sektoru.

https://revijahak.hr/wp-content/uploads/2023/01/2023-zeekr-001.jpg

Nazvana Qilin, ova baterija omogućuje Zeekru da prijeđe tvornički deklariranih 1.000 kilometara.

Naime, Zeekr bi tako nadmašio trenutno najbolje automobile na ovom polju, Mercedes EQS (780 kilometara), Teslu Model S (652) i BMW IX Drive (630).

Ono što se mora uzeti u obzir je da ova brojka nastaje u skladu s lokalnom CTLC normom. U Europi bi stroži WLTP propisi smanjili tu udaljenost za otprilike 20%, ali i tako bi ovaj SUV dugačak gotovo pet metara bio najbolji, pogotovo kada se u obzir uzme da ima povišenu karoseriju.

Dalekometni Zeekr 001 upravo je lansiran u Kini u ograničenom izdanju od 1.000 jedinica. Ima jedan motor na stražnjoj osovini od 268 CV ​​​​i prodaje se za 55.000 eura. Ne zna se dolazi li ovaj Zeekr 001 u Europu, ali modeli opremljeni manjim baterijama sigurno situžu na tržište ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...