CIJENA „SITNICA“: Ukoliko planirate u Njemačku po automobil - ovo trebate znati…

Daljnji porast cijena električnih modela bio bi poguban za dinamičan rast tržišta, rekao je Bratzel.

  • Auto

  • 15. Dec. 2023  

  • 0

Prema stručnjaku za industriju Stefanu Bratzelu, sve veće cijene električnih automobila usporavaju prelazak na električnu mobilnost.

– Dok se raspon i kapacitet punjenja električnih modela relativno dobro razvijaju, električna mobilnost značajno trpi zbog nekonkurentnih nabavnih cijena u usporedbi s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, rekao je voditelj Centra za upravljanje automobilima (CAM) u njemačkom Bergisch Gladbachu, piše Handelsblatt.

Prosječna cijena električnog automobila (bazirana na novim registracijama) porasla je za 4.000 eura na 52.700 eura u odnosu na prethodnu godinu. To ne uključuje posebnu opremu i subvencije. Povećanje se odnosi na gotovo sve segmente vozila. Cijena VW ID.3, primjerice, porasla je s 38.060 na 39.995 eura u osnovnoj izvedbi, odnosno s 43.720 na 47.595 eura u najskupljoj liniji opreme. Čak i uz subvenciju, on je osjetno skuplji od usporedivog VW Golfa, čija je početna cijena 29.275 eura.

Daljnji porast cijena električnih modela bio bi poguban za dinamičan rast tržišta, rekao je Bratzel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...